Вијести, Свијет

ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: Прекид ватре у Украјини потрајаће највише 5-7 дана

КИЈЕВСКИ ПОЛИТИКОЛОГ СМАТРА ДА СЕ ПРЕГОВОРИ КИЈЕВА СА ЈУГОИСТОКОМ МОРАЈУ ЗАВРШИТИ – РЕФЕРЕНДУМОМ

  • „Колико год банално изгледало, обема странама је потребно и да се – наспавају и одморе. Зато ће се договорено неко време поштовати, вероватно са неким ситним кршењима примирја. Међутим, уверен сам да ће ратне операције бити настављене. Смео бих да се кладим да ће се то догодити најкасније за пет дана” – процењује Александар ПЕРЕНЏИЈЕВ из Асоцијације војних политиколога

         ПРЕКИД ватре на територије Новоросије, који је договорен и прелиминарно потписан у Минску, предвиђа, поред осталог да свако војнички задржи позиције на којима се тренутно затекао.

         Војни експерти, међутим прогнозирају да ће потписана обустава војних операција бити тек предах који тешко да ће потрајати дуже од недељу дана.

         Експерт Асоцијације војних политиколога, Александар Перенџијев, сматра да ће обе стране тај „кратковремени предах” искористити за решавање „тактичких задатака”.

         „Колико год банално изгледало, обема странама је потребно и да се – наспавају и одморе. Зато ће се договорено неко време поштовати, вероватно са неким ситним кршењима примирја. Међутим, уверен сам да ће ратне операције бити настављене. Смео бих да се кладим да ће се то догодити најкасније за пет дана”.

         Перенџијев је подвукао да „наравно, постоје договори на високом нивоу, али постоје и реални људи који су у сукобу”.

         „Са украјинске стране постоје добровољачки батаљони који никоме нису потчињени. Те јединице могу наставити борбе на своју руку. Устаници би морали да на то одговоре. У прилог наставку сукоба говори и околност да Доњецка Република није решила проблем чишћења свог севера од украјинских трупа” -прецизира Перенџијев.

Прекид ватре у Украјини потрајаће највише 5-7 дана

Прекид ватре у Украјини потрајаће највише 5-7 дана

Шеф Кијевског центра за политичка истраживања и конфликте, Михаил Погребинскиј, указао је да се дошло до примирја без решења конфликта, али је истакао да је важно што је лед почео да пуца.

„Верујем да ће се примирје како-тако одржавати, упркос могући екцесима. Нисам, међутим, нимало уверен да ће за примирјем уследити плодни преговори који би се завршили референдумом. А на крају преговора мора доћи до референдума о државном устројству Украјине чији би резултат био обавезан за све учеснике конфликта” – закључио је Погребинскиј.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *