Вијести, Свијет

Владимир Путин: Рачунали су да ће нас санкције бацити на колена – прерачунали су се

„ИДЕМО У ДОБРОМ ПРАВЦУ – САНКЦИЈЕ ОСЛОБАЂАЈУ ТРЖИШТЕ ЗА ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ“

  • Руски лидер у Санкт Петербургу, пред Саветом законодаваца, рекао: Хтели су да изазову наш колапс, али смо релативно лако прошли шпиц притиска преко санкција. А само ће страни партнери наших банака за две године изгубити 290 милијарди долара
  • Покушји да прекроји историја Другог светског рата и умањи значај наше победе сада су постали агресивна кампања. Сада неки покушавају да од ослободилаца направе окупаторе, а од саучесника нациста – борце за слободу. Наш задатак је да се активно боримо против свих фалсификатора историје

        РУСКА привреда је преживела врхунац негативних тенденција, и њен колапс се, упркос нечијим намерама, није догодило, изјавио је председник РФ Владимир Путин.

        По његовим речима, постојећи услови дају Русији шансу да се развија и њу треба искористити.

        Говорећи у Санкт Петербургу приликом сусрета са Саветом законодаваца, Путин је истакао да је руска привреда релативно лако савладала вештачке препреке у виду санкција.

        „Очигледно је да су рачунали на колапс“ – рекао је он, говорећи о иницијаторима санкција. Путин је признао да то сужава могућности за развој.

        „Али, то није довело и не може довести до колапса“ – рекао је руски председник. „Готово. То је за нама. Шпиц притиска је иза нас“ – сматра он.

        Путин је предложио да се размисли на шта су рачунали они који су увели санкције. Он је истакао да је пре тога у руску привреду улазило око 500 милијарди долара годишње, а касније се та сума смањила на 160 милијарди. При том, због ограниченог приступа руских банака рефинансирању, њихови страни партнери су изгубили 130 милијарди долара прошле године и изгубиће још 160 милијарди ове године.

        Путин је нагласио да ће садашњи услови омогућити да се простор на унутрашњем тржишту ослободи за руске произвођаче. Он је признао да у одређеним случајевима долази до раста цена.

        „Али, то ће проћи упоредо са растом домаће производње“ – уверен је руски председник. „У сваком случају, идемо у добром правцу“ – рекао је Путин.

        Он је истакао да су спољни услови принудили Владу и Централну банку да повуку одређене потезе.

        „Веома је тешко преоријентисати се и бавити се оним што је мање профитабилно“ – казао је Путин.

        Он је уверен да у постојећим условима постоје добре шансе за диверсификацију привреде.

        „Наш задатак се не мења – то је диверсификација привреде, престанак једностраног развоја“ – казао је Путин.

        По његовим речима, ако се цене нафте „буду кретале између  60 и 70 долара за барел“, то ће створити добре услове за улагање у друге привредне гране. Између осталог, он је рекао да се „може направити озбиљан помак у развоју пољопривреде у случају ослобађања тржишта од предоминације увозних и често неквалитетних производа“.

        Путин се посебно осврнуо на проблем замене увозних производа.

         „Ми не треба да се бавимо заменом ради замене, али постоје ствари које можемо и треба сами да правимо, на пример, у производњи путничких авиона, бродоградњи, микроелектроници и тако даље“ – казао је руски председник.

         „Сада је постало  јасно да ми то можемо да правимо“ – рекао је он.

        Путин је навео очигледан пример. По његовим речима, Русија би могла да гаји чак и банане, али их је једноставније и јефтиније куповати у Африци.

        Као још један пример, он је навео финансијску сферу. „Ми нисмо имали национални платни систем, смешно је да „Виза“ и „Мастеркард“ заузимају цело тржиште, више од 90 одсто домаћег тржишта“ – казао је Путин. „Тужно је што у своје време нисмо мислили о томе“ – рекао је он.

        „Таквих елемената непотребне зависности је прилично много“ – додао је председник РФ. С тим у вези, он је затражио да Русија страно замењује својим свуда где је то оправдано.

        „То и јесте развој земље, развој привреде“ – казао је Путин.

Председник РФ Владимир Путин

Председник РФ Владимир Путин

Шеф руске државе је позвао парламентарце да се супротстављају покушајима фалсификовања историје.

„Ускоро ћемо обележавати јубилеј Велике победе. То је заиста свенародни свети празник. Он спаја и уједињује цело наше друштво, подсећа на улогу наше земље у преломним историјским догађајима ХХ века, спасавању света од нацизма“ – истакао је руски председник.

При том, он је истакао да, нажалост, најсветије ствари понекад постају предмет спекулација. Посебну забринутост изазивају покушаји да се умањи значај Победе.

„Наравно, ту ништа није ново. Више пута смо се суочавали са селективним приступом историји ради политичке конјунктуре. Али, сада су ти процеси попримили облик праве агресивне кампање“ – нагласио је Путин.

По његовим речима, сада неки покушавају да „од ослободилаца направе окупаторе, а од саучесника нациста – борце за слободу“.

„Наш задатак је да се активно боримо против свих фалсификатора историје“ – нагласио је председник Русије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *