Вијести, Свијет

Владимир Путин: Не свиђа ми се да са Европском унијом разговарам преко Вашингтона

РУСКИ ПРЕДСЕДНИК ЖЕЛИ ДА ЕВРОПСКИ ЛИДЕРИ ВОДЕ САМОСТАЛНИЈУ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ

  • У интервјуу швајцарској телевизији RTS, Владимир ПУТИН је рекао: „Русија нема никакав интерес да се конфронтира са другим земљама, али је принуђена да штити своје интересе. Ми ћемо то, наравно, и даље чинити”
  • Руски вођа је назвао неприхватљивом кампању коју америчке власти – под заставом борбе са корупцијом – воде против Fifa: „Борба против корупције – у виду у којем се сада води – наводи ме да поставим питање – није ли то наставак борбе за светска првенства 2018. и 2022. године? Недопустиво је да било ко – велика или мала земља – рије по свету да би стрпала у свој затвор кога јој се прохте“
  • Трка у наоружању почела је од момента једностраног иступања САД из споразума о противракетној одбрани. Стога што је тај споразум био угаони камен целог система међународне безбедности

         РУСКИ председник Владимир Путин посаветовао је вечерас европским вођама да воде самосталнију спољну политику.

         Ово је подразумевало: самосталнију у односу на САД и званични Вашингтон.

         Путин је ово рекао у интервју швајцарској телевизији RTS, одговарајући на питање – да ли је могућ нови рат у Европи.

         Поводом питања о рату, нагласио је: „Надам се да га неће бити. Али, желео бих да видим да Европа демонстрира више независности и суверенитета”.

         Председник РФ је био на свој препознатљиви начин отворен и директан, указавши:

         „Ако будемо морали –  да бисмо разговарали о пословима са нашим европским партнерима – да се обраћамо Вашингтону, то ће бити мало чудно”.

         Путин је подвукао да његова земља није заинтересована за конфронтацију са другим државама, али да ће штитити своје интересе:

         „Русија заиста нема никакав интерес да се конфронтира са другима, али је принуђена да штити своје интересе. Ми ћемо то, наравно, и даље чинити”.

         О Русији као војној опасности говоре несавесни људи, а Руска Федерација – подвукао је Путин – тежи да сачува равнотежу снага у свету и сопствену безбедност – реагујући, поред осталог, на једнострани излазак САД из споразума о противракетној одбрани.

         „Трка у наоружању почела је од момента једностраног иступања САД из споразума о противракетној одбрани. Стога што је тај споразум био угаони камен целог система међународне безбедности. Зато смо – чим су САД из њега изашле и почеле да праве свој систем противракетне одбране, као део њиховог глобалног система стратешке одбране – одмах изјавили да ћемо бити принуђени на узвратне кораке. Ради тога да сачувамо стратешку равнотежу снага”.

         Развијајући исту мисао, Путин је додао да то Русија чини да би гарантовала сопствену безбедност, али и због осталих у свету јер стратешку безбедност свима гарантује управо равнотежа снага:

         „Стратешка равнотежа снага гарантује мир целом свету и не дозвољава да дође до великих оружаних конфликата ни у Европи ни у остатку света. А о оружаној претњи са стране Русије заиста говоре несавесни људи или они који слабо разумеју ситуацију”.

         Руски вођа је назвао неприхватљивом кампању коју америчке власти – под заставом борбе са корупцијом – воде против Fifa.

Председник РФ Владимир Путин

Председник РФ Владимир Путин

Нагласивши да је Русија добила организацију светског првенства у фудбалу 2018, а Катар 2022, имајући за конкурента Велику Британију, земљу која је главни савезник САД, председник РФ је наставио: „Борба против корупције – у виду у којем се сада води – наводи ме да поставим питање – није ли то наставак борбе за светска првенства 2018. и 2022. године? Ако се неко сумњичи за кршење закона – треба прикупити потребне податке и предати тужиоцу његове земље. Недопустиво је, међутим, да било ко – велика или мала земља – рије по свету да би стрпала у свој затвор кога јој се прохте”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *