Вијести, Свијет

Владимир Путин: Луткама државног преврата у Кијеву су управљали Американци

РУСКА ДРЖАВНА ТЕЛЕВИЗИЈА ПРИКАЗАЛА ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „КРИМ. ПУТ У ДОМОВИНУ”

  • Формално, рекао је Владимир Путин, украјинску опозицију су подржавали, пре свега, Европљани. Међутим, ми смо одлично знали да су луткама преврата реално дириговали наши амерички партнери-пријатељи
  • Они су помагали да се припреме националисти, они су помагали да се спреме борбени одреди:  и на западу Украјине, и у Пољској – где се одвијала обука – а делом и у Литванији. Како су се држали наши партнери? Допринели су извођењу државног преврата, то јест – почели су да делују са позиција силе
  • „Наша предност је била у томе што сам се лично тиме бавио. Када то чини шеф државе, онима који то реализују – лакше је да делују. Људи то осећају, схватају и знају да реализују наредбу, да не делују на своју руку”
  • Путин је открио да су на Крим – ради његове заштите – били пребачени „обалски системи Бастион”, високопрецизни ракетни системи, и да су били постављени тако да могу да их региструју америшки шпијунски сателити
  • Руски лидер детаљно описао како је текло спасавање Виктора Јануковича, нагласивши да не жели да суди о његовим поступцима. Ипак је оценио да је његово нечињење (избегавање да нареди употребу силе) Украјину скупо коштало

         УКРАЈИНСКА опозиција је имала подршку ЕУ, али су луткама државног преврата у Кијеву реално управљале Сједињене Америчке Државе- рекао је Владимир Путин у документарном филму „Крим. Пут у Домовину”.

         Председник Руске Федерације је ову оцену додатно разјаснио, рекавши:

         „Формално, украјинску опозицију су подржавали, пре свега, Европљани. Међутим, ми смо одлично знали да су луткама преврата реално дириговали наши амерички партнери-пријатељи. Они су помагали да се припреме националисти, они су помагали да се спреме борбени одреди:  и на западу Украјине, и у Пољској – где се одвијала обука – а делом и у Литванији. Како су се држали наши партнери? Допринели су извођењу државног преврата, то јест – почели су да делују са позиција силе”.

         Путин је признао да се лично бавио „питањима Крима”. Па указао:

         „Наша предност је била у томе што сам се лично тиме бавио. Када то чини шеф државе, онима који то реализују – лакше је да делују. Људи то осећају, схватају и знају да реализују наредбу, да не делују на своју руку”.

         Руски лидер је оценио да је и случај Украјине показао колико се треба озбиљно и брижљиво односити према државности и уставу земље. Додао је да је у Украјини све било разорено и маргинализовано.

         „Отуда и тешке последице које су уследиле. Неки су се у Украјини са тиме помирили, а неки нису хтели. Тако се у Украјини дошло до раскола. Пре него што је учињено оно што је било урађено у Кијеву 21. и 22. фебруара прошле године – требало је размишљати о последицама. То је пример како делују људи који усмерени на такав начин решавања полтичких проблема. Лако је све поставити наглавачке, али мора се водити рачуна и о интересима својих партнера”.

         Путин је открио да су на Крим – ради његове заштите – били пребачени „обалски системи Бастион”, високопрецизни ракетни системи, и да су били постављени тако да могу да их региструју амерички шпијунски сателити.

         „То је могло да се уради само по наредби врховног команданта. „Бастион” је одбрамбени систем који штити обалу, односно територију. То је данасвероватно најефикаснији обалски систем у свету. Пребацили смо их да би било јасно да Крим има поуздану заштиту”.

         Путин је у филму испричао и о спасавању украјинског председника Виктора Јануковича и открио да се у критичним моментима консултовао са четворицом сарадника из државног врха.

         Нагласио је да је већ тада било јасно да Русија мора почети да ради на враћању Крима у свој састав:

         „Говорим потпуно отворено и поштено. Размишљао сам овако: ако људи који живе на Криму пожеле да са великом аутономијом остану у Украјини – тако ће и бити. Али, ако пожеле нешто друго – ми не можемо да их оставимо на цедилу. У мене ни помисли о одвајању Крима није било све до почетка оружаног преврата у Украјини. А када је почео, дао сам налог да се обави затворено испитивање расположења народа на Криму. Проверавано је да ли би људи желели да се прикључе Русији. Испоставило се да то жели 75 одсто становника полуострва”.

         Шеф руске државе је изразио задовољство што није морао да користи право које му је дао горњи дом парламента употреби армију:

         „По споразуму са Украјином, имали смо право да у својој бази на Криму држимо чак и мало више од 20.000 војника. Нешто смо, када је све почињало, додали, али ни тада нисмо имали тих дозвољених 20.000. Дакле, и тако гледано – ништа нисмо прекршили”.

         Према његовим речима, унапред је било јасно да се спрема преврат и уклањање тадашег председника Украјине Виктора Јануковича. Зато је он наредио руским специјалним службама да га спасу.

         „Имали смо разлога да верујемо да би га физички ликвидирали. Јанукович је рекао да се спрема да иде на неку конференцију у Харкову. Рекао сам му да му је боље да не напушта Кијев. Јанукович је рекао да ће поразмислити и да ће ми јавити шта је одлучио. Јавио се и рекао да ће ипак ићи у Харков… Чим је он напустио Кијев, кренуле су изјаве из Пољске (Радослава Сикорског), из Европске комисије (Оливијеа Баја), и из Литваније (Далије Грибаускајте) – да ће ЕУ споразум о асоцијацији потписати са „новом украјинском влашћу”. Легитимни председник Украјине је кијевским организаторима преврата очито почео да смета…

         … Почеле су да стижу информације да се спрема не само његово хапшење већ физичка ликвидација. Развој догађаја је то потврдио. Уследио је телефонски позив. Јануковичеви сарадници и обезбеђење су саопштили: да имају велике проблеме и да да не могу да полете из Харкова. Потом се јавио из Доњецка. Предложио је да се сретнемо у Ростову. Обећао сам да ћу доћи. Касније смо сазнали да је по његовој колони возила било пуцано… То је био знак да је већ извршен државни удар  и да је почела операција хватања и ликвидације Јануковича… После неуспешног покушаја да полети из Доњецка, Јануковић је кренуо за Крим…

         … Наше службе су водиле његову колону преко система радио-контроле. Када су ми показали карту, постало је јасно да ће ускоро наићи на постављену заседу. Имали смо податке да су већ били постављени тешки митраљези… Његовом обезбељењу је сугерисано да не настављају даље. Дали смо им индстукцију где треба да изађу на обалу. Тамо смо послали хеликоптерску групу са специјалцима…

         … Та група их је тражила сат и по… Пилоти су се већ спремали да се врате… Јануковичев ађутант је у очајању телефонирао Кремљу… Убрзо су пилоти видели у даљини дуга светла аутомобила из Јануковичеве пратње…

         … Он је још неколико дана остао на територији Украјине. Али, када је постало јасно да се он у Кијеву нема са киме договарати, пребацили смо га у Русију… Не желим да оцењујем његово деловање… Рекао је да није могао да изда наредбу да се примени оружје… Треба ли га за то осуђивати? Не знам и не желим да то чиним. Не сматрам да на то имам право. Последице нечињења су биле тешке. То је већ очевидно”.

         У филм су, поред свега осталог, укључене и две „епизоде”.

Владимир Путин: Луткама државног преврата  у Кијеву су управљали Американци

Владимир Путин: Луткама државног преврата у Кијеву су управљали Американци

ПРВА: у Черкаској области су украјински националисти тих дана спалили четири од осам кримских аутобуса. Седам путника је изгорело или подлегло ранама, а 20 „нестало”. Вођа тог конвоја је ауторима филма рекао: „Они су видели нашу крви и смејали су се. Уживали су. Тада смо схватили да не смемо остати у Украјини”.

ДРУГА: командир кримског „Беркута” Јуриј Абисов је пред камерама посведочио: „Против нас су дејствовали професионалци. Стрелци који нису пуцали на једном месту. Била је то перфектна организација. Каирски Тахрир и кијевски Мајдан се разликују само по декорацији. И једно и друго је било изрежирано и испланирано и увежбавано у другим земљама”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *