Вијести, Свијет

Владимир Путин боравио у радној посети Риму

Визит В.Путина в Ватикан

Председник Русије у оквиру дводневне посете Италији састаће се са папом римским Фрањом, председником републике Ђорђом Наполитаном и специјалним представником УН за регион Сахеља Романом Продијем. Посета Италији од стране руског лидера изазвала је велико интересовање још пре њеног почетка. И то је сасвим објашњиво: у току преговора ради се не само о економији и билатералним односима, већ и о перспективама регулисања блискоисточних конфликата. А састанак Путина са папом неки експерти су већ назвали историјским.

Италија и посебно Ватикан долазак руског председника примили су као догађај од посебног значаја. И не ради се о томе што она може да постане својеврсни увод за састанак папе са Патријархом Московским и све Русије Кирилом: односи између Римокатоличке и Руске правосалвне цркве остају напети већ две деценије, и то не користи никоме. Преговори Путина и папе несумњиво имају самосталну вредност. Између осталог, папа није пропустио да преда преко руског председника поздрав патријарху Кирилу. Ватикан, за разлику од званичног Рима, активно је подржао Москву у њеној тежњи да реши сиријски проблем без спољног мешања у најакутнијој фази конфронтације са присталицама жестоке варијанте. А сам папа високо је оценио улогу Русије и њеног председника у међународној политици, која, по његовом мишљењу, треба да се гради на правним и моралним начелима.

Осим тога и Римокатоличка и Православна црква крајње су заинтересоване за очување хришћанског становништва на Блиском Истоку и у Северној Африци, где се оно често подвргава жестоком гоњењу и изгнању. А управо тамо су концентрисане главне хришћанске светиње. Састанак Владимира Путина и папе Фрање који је протекао очи у очи, даће снажан импулс успостављању дијалога између религија и држава, закључују експерти. На крају посете Ватинаку председник Русије је поклонио папи икону Владимирске Мајке Божије:

То је наш поклон, надам се да ће се он вама допасти.

Заузврат папа је руском лидеру поклонио мајолику са сликом Ватиканских вртова.

Касније се Владимир Путин састао са председником Италије Ђорђом Наполитаном. Они су такође размотрили ситуацију у Сирији и билатерални споразум који је планиран за потписивање другог дана посете руског лидера Италији.

Путин се такође састао са бившим премијером Италије Романом Продијем. Они су размотрили проблеме миграције. Ова тема, како је истакао Владимир Путин, сада је посебно важна за већину европских земаља, између осталог за Италију. Романо Проди којег су недавно именовали за специјалног представника Генералног секретара Ун за један од афричких региона, са своје стране предложио је Москви да учествује у програму помоћи Арктику. Владимир Путин је обећао да ће пажљиво проучити тај предлог.

Што се тиче твојих предлога за зону одговорности у Африци, сада не могу да кажем у којој форми и у ком обиму, али ми ћемо тачно учествовати у том програму, обавезно ћемо се упознати са твојим предлозима.

Треба истаћи да се Италија налази међу стратешким спољнотрговинским партнерима Русије. По робној размени је претиче само Кина, Холандија и Немачка, а по куповини руског гаса она је на друогм месту после исте те Немачке. Расту узајамне инвестиције, већ реализованим додају се нови перспективни пројекти. Између осталог италијанске компаније активно учествују у изградњи гасовода Јужни ток који ће спојити Русију и Европу преко дна Црног мора. Позитивно делују контакти у космичкој грани, развија се развија се заједнички туристички бизнис.

Остаје да се дода да чланство Италије у НАТО-у не смета Москви и Риму да воде активни политички дијалог, лишен конфронтационих нота, што неће успети, на пример, у случају Лондона и Вашингтона. У многоме то је постало могуће захваљујући ауторитету и репутацији председника Наполитана – једног од најискуснијих политичара Старог Света.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *