Вијести, Свијет

Владимир Путин: Американци воде свет новом хладном рату, али Русија не пристаје на ултиматуме

ШЕФ РУСКЕ ДРЖАВЕ ОДГОВАРАО У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ
НА ПИТАЊА УЧЕСНИКА ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА

  • „Хладном рату не воде – упозорио је руски лидер – локални конфликти, већ глобалне одлуке као, на пример, једнострано напуштање Споразума о противракетној одбране од стране САД“
  • Проблем је у томе што САД стално покушавају да наметну своје стандарде и одлуке не узимајући у обзир наше интересе. Суштински, они говоре „ми смо бољи“, то јест у САД  боље знају шта је нама потребно… САД остварују свој утицај тако што се мешају у наше унутрашње политичке процесе, између осталог, путем финансирања невладиног сектора и наметања решења у сфери међународне безбедности
  • Ако се садашња ситуација у Украјини буде решавала политичким средствима, тамо никакво оружје неће бити потребно. Али, биће потребна добра воља и жеља да се води директни дијалог. Једино са чиме се никада нећемо сложити је да неко са неким, ма где то било, разговара с позиција силе – прво помоћу полиције, касније – помоћу специјалних служби, а затим помоћу оружаних снага

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин оценио је да потези САД воде свет новом хладном рату.

        „Хладном рату не воде локални конфликти, већ глобалне одлуке као, на пример, једнострано напуштање Споразума о противракетној одбране од стране САД“ – изјавио је шеф руске државе, одговарајући на питање учесника Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

        По његово мишљењу, „то је заиста корак који све нас гура у нови круг наоружавања, зато што он мења глобални систем безбедности“.

        „Где год да се догађају регионални конфликти, сукобљене стране из неког разлога увек негде налазе оружје“ – нагласио је Путин. Он сматра да се то правило односи и на источне области Украјине.

        „Ако се садашња ситуација буде решавала политичким средствима, никакво оружје неће бити ни потребно. Али, за то је потребна добра воља и жеља да се води директни дијалог“ – истакао је председник РФ.

        Нагласио је да ће Москва „доприносити унутарукрајинском дијалогу“.

        „С чиме се никада нећемо сложити? С тим да неко с неким, ма где то било, разговара с позиција силе прво помоћу полиције или милиције, касније – помоћу специјалних служби, а затим помоћу оружаних снага“ – рекао је руски лидер.

        По његовом мишљењу, „све док се јединице армије и такозвани батаљони – оружане националистичке формације – нису појавиле на тим територијама (југоисток Украјине), тамо није било никаквог оружја“.

        „И не би ни било, да су од самог почетка покушавали да реше питања мирним средствима. Оно (оружје) се појавило тамо (на југоистоку Украјине) тек када су људе почели да убијају помоћу тенкова, артиљерије, вишецевних ракетних бацача и авијације. Тада су се појавили и они који пружају отпор“ – истакао је Путин.

        „Чим буду учињени напори да се питања решавају политичким средствима, тог оружја више неће бити“ – уверен је руски лидер.

        Председник РФ рачуна на то да ће заједнички глобални задаци Русије и САД довести до нормализације односа двеју земаља.

        Путин је набројао сфере у којима РФ и САД сарађују: борба против тероризма, трговина дрогом, супротстављање ширењу средстава за масовно уништавање и инфективних болести и енергетика.

        „Постоје и друге сфере у којима смо генерално успоставили солидну сарадњу“ – казао је он. „Надам се да ће то бити основа која ће нам омогућити да успоставимо ранији ниво односа са САД и да наставимо даље“ – рекао је руски председник.

        Путин је упозорио САД да не говоре с Русијом језиком ултиматума и позвао их да пусте Русију да сама одређује своје потребе.

        „Проблем је у томе што нама стално покушавају да наметну своје стандарде и одлуке не узимајући у обзир наше интересе“ – казао је Путин. „Суштински, они кажу „ми смо бољи“, то јест у САД  боље знају шта је нама потребно. Дозволите нам да сами одређујемо наше интересе и потребе, полазећи од наше историје и културе“ – истакао је Путин.

        Руски председник је прецизирао да САД остварују свој утицај тако што се „мешају у наше унутрашње политичке процесе, између осталог, путем финансирања невладиног сектора и наметања решења у сфери међународне безбедности“.

Председник Русије Владимир Путин

Председник Русије Владимир Путин

Путин је подсетио на разматрање ситуације у Ираку пре увођења међународних војних снага у ту државу. „Ко није с нама, тај је против нас“ – подсетио је он на модел по којем су САД водиле дискусију. „То није дијалог, то је ултиматум“ – сматра он. „Са нама не треба разговарати језиком ултиматума“ – упозорио је Путин.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *