Свијет

Винсент Стјуарт: Веома сам забринут – Руси могу да све знају о нашим базама и ратним лукама

АМЕРИКАНЦИ СЕ УЗБУДИЛИ ЗБОГ ДИГИТАЛНИХ ЕЛЕКТРО-ОПТИЧКИХ СЕНЗОРА  АВИОНА ТУ-154

  • Шеф америчке војне обавештајне службе генерал Винсент СТЈУАРТ: Русији дигитална апаратура, којом располаже, даје прилику да прикупља невероватне, кључне обавештајне податке о нашој инфраструктури, о нашим базама, лукама и о свим нашим другим могућностима. То Русији даје заиста значајну предсност
  • Упитан – да ли је угрожено Путиново лидерство – рекао: „Руси имају проблеме са економијом, имају и тешкоће са демографијом, али не видим знаке који би указивали да се Путин неће одржати до краја овог свог председничког мандата. Људи у Русији сматрају да је Путин јак лидер под чијом влашћу је Русија у стању да парира Западу, да заузме своје место на светској сцени и да демонстрира историјску тежњу да доминира у свету“

         РУСИЈА располаже савременом апаратуром која јој омогућава да прикупи све кључне обавештајне податке о инфраструктури и могућностима Сједињених Држава, а то Москви обезбеђује „значајну предност“ – оценио је Винсент Стјуарт, на слушању у Представничком дому Конгреса САД.

         Директор америчке војне обавештајне службе притом је прецизирао: „Русији дигитална апаратура даје прилику да прикупља невероватне, кључне обавештајне податке о нашој инфраструктури, о нашим базама, лукама и о свим нашим другим могућностима. То Русији даје заиста значајну предност“.

         Стјуарт је свему овоме придодао: „Веома сам забринут јер имам у виду шта је све Русима дозвољено да виде. И сам бих волео да имам доступ таквим информацијама. Волео бих и да могу да поричем да Руси располажу таквом апаратуром“.

         Он с огласио само неколико дана након што је ше шеф америчке Стратешке команде, генерал Сесил Хејни, упозорио да је руска авијација веома побољшала своје могућности осматрања да јој то – у оквирима споразум Отворено небо – омогућава да има да држи под присмотром и САД и друге земље.

         Американци су се узбудили и почели да на овај начин звоне на узбуну након што се Русија обратила Консултативној комисији ОЕБС за Отворено небо ради добијања сертификата за свој Ту-154 који располаже дигиталним електро-оптичким сензорима. Стејт департман је одмах објавио да ће тражити да стручњаци утврде – да ли ти руски авиони могу да користе ту апаратуру приликом „посматрачких летова“.

         Генерал Стјуарт је, иначе, изјавио да би сваки политичар у свету желео да има рејтинг какав има руски лидер Владимир Путин.

         Био је то његов одговор на питање: „Могу ли се тешкоће у руској економији негативно одразити на Путиново лидерство?“

         Притом је оценио да војне операције (у Сирији) и стање економије „могу довести до одређеног неспокојства“, па поновио: „Али, с обзиром на то какав је Путинов рејтинг, мислим да би свако од нас волео да је популаран колико је он популаран у Русији“.

Винсент Стјуарт

Винсент Стјуарт

Овоме је придодао: „Да, Руси имају проблеме са економијом, имају и тешкоће са демографијом, али не видим знаке који би указивали да се Путин неће одржати до краја овог свог председничког мандата. Људи у Русији сматрају да је Путин јак лидер под чијом влашћу је Русија у стању да парира Западу, да заузме своје место на светској сцени и да демонстрира историјску тежњу да доминира у свету“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара