Вијести, Свијет

Вилијам Кортни: Биће проблем како да САД заштитимо од руских крстарећих ракета

У КОНГРЕСУ САД НАСТУПИО КЉУЧНИ ЧОВЕК ПЕНТАГОНА ЗА ОДБРАНУ СЕВЕРНЕ АМЕРИКЕ

  • Адмирал Вилијам КОРТНИ: Забринути смо зато што наши противници располажу безмало истим техничким могућностима као и ми да праве крстареће ракете са обичним бојевим главама које ће им омогућити да са велике удаљености наносе ударе по Сједињеним Државама без очевидног ризика да уследе контраудари нуклеарним оружјем

         ПЕНТАГОН је забринут због тежње Русије да повећа домет и ударну моћ својих крстарећих ракета које носе бродови, подморнице и авиони.

         Иступивши на слушању у Конгресу САД, шеф Северне команде Оружаних снага САД, адмирал Вилијам Кортни, рекао је:

         „Русија  се приближава свом циљу: да своје тешке бомбардере, подморнице и бродове опреми крстарећим ракетама великог домета са неатомским бојевим главама које може лансирати изван зона које су у домету наше противракетне одбране”.

         Кортни је задужен за одбрану саме територије САД, а истовремено је на челу Обједињене команде аерокосмичком одбраном Северне Америке. Утолико има већу тежину и ово што је у наставку рекао:

         „Све ово шири могућности Кремља у области еластичног обуздавања САД без употребе нуклеарног оружја. Ако се ова тенденција настави, са временом ћемо се суочити са проблемом како да обезбедимо заштиту Северне Америке од руских крстарећих ракета. Забринути смо зато што наши противници располажу безмало истим техничким могућностима као и ми да праве крстареће ракете са обичним бојевим главама које ће им омогућити да наносе ударе по Сједињеним Државама без очевидног ризика да уследе контраудари нуклеарним оружјем”.

         Кортни је рекао конгресменима да су САД током свих протеклих 40 година располагале најбољим у свету високопрецизним крстарећим ракетама са обичним бојевим главама способним да остану неприметне за противракетну одбрану противника. Па додао:

         „Међутим, појава у рукама друге стране истих могућности за наношење идентичних удара са великих растојања може нам отежати одбрану сопствене земље. Зато молим Конгрес да не жали средства за појачану контролу ваздушног и поморског простора ради благовременог откривања ракетних претњи и усавршавања противракетне одбране територије САД”.

Вилијам Кортни

Вилијам Кортни

Кортни је посебно указао да су САД потребне додатне могућности за откривање (руских) стратешких бомбардера, подморница и бродова и за њихово уништавање пре него што успеју да нанесу ракетни удар. При том је био сликовит:

„Ликцидирати онога ко држи лук у рукама увек је технички лакше него стрелу која већ лети”.

За развој противракетне одбране, администрација Барака Обаме има намеру да у наредној финансијској години потроши 9,6 милијарди долара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *