Вијести, Свијет

Венеција одлази, инспирисана примером Шкотске

Грађани Венеције и околних области гласали су електронским путем за отцепљење од остатка Италије и формирање сопствене државе, за шта се изјаснило 89 одсто гласача.

Више од два милиона становника региона Венето, учествовало је у целонедељном гласању, а 89 одсто њих изјаснило се за независност од Италије.

Венеција

Венеција

Електронско гласање, које су организовале локалне странке, није законски обавезујуће, али има за циљ да процени подршку позиву на расписивање референдума.

На друштвеној мрежи Твитер разбуктала се оштра дискусија између поборника отцепљења и Италијана који ово гласање са потцењивањем називају „тоталном лудошћу“.

Присталице отцепљења кажу да би нова Република Венето била инспирисана старом Млетачком Републиком, економски, трговински и културно богатом силом, која је постојала од седмог века до пада под власт Наполеона 1797. године.

Резултат гласања објављен је у Падови, где је неколико стотина активиста за отцепљење славило и махало заставама Млетачке Републике, пренео је АФП.

Странка Независни Венето, саопштила је пре гласања, да је сепаратистички покрет подстакла очигледна неспособност владе да искорени корупцију и заштити своје грађане од рецесије.

Грађанима историјских градова као што су Тревизо, Виченца и Верона је на сајту плебисцито.еу, постављено питање – ако би нова република била створена – да ли би желели да задрже евро као валуту и остану чланица ЕУ и НАТО.

Председник региона Венето, Лука Заја, изјавио је пре неколико дана страним новинарима да Рим и даље мисли да је империја која Венецију и околне области третира „као предграђа Римског царства“.

Он је додао да Рим на становнике Венета гледа само као на људе који треба да плате порез.

Покретачи онлајн гласања, које је почело у недељу 16. марта, а завршено синоћ, рекли су да су инспирисани примером Шкотске, која одржава референдум о независности од Велике Британије у септембру и Каталоније, где половина становништва жели да се отцепи од Шпаније. На другој страни, противници тврде да би одвајање од Италије било неуставно.

Предлог закона о референдуму, мора да одобри регионални савет, пре него што се нађе пред парламентом у Риму.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *