Вијести, Свијет

Вашингтон захтева да се конвој врати, прети Москви новим санкцијама

ОЧЕКИВАНЕ РЕАКЦИЈЕ ВАШИНГТОНА, ЛОНДОНА И БЕРЛИНА НА УЛАЗАК РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ КОНВОЈА У УКРАЈИНУ

  • Велика Британија улазак конвоја без одобрења Украјине назвала „провокацијом” која ће додатно погоршати односе између Русије и ЕУ, Меркелова оценила да може уследити ново погоршање ситуације у региону

        

РУСИЈА је дужна да изведе из Украјине колону са хуманитарном помоћи јер ће се, ако то не учини, суочити са ризиком нових санкција – изјавио је заменик саветника Барака Обаме за националну безбедност Бен Родс.

         „Дубоко смо забринути и сматрамо да је оно што се догодило вапијуће кршење украјинског суверенитета. Влада Украјине није дала сагласност на пролазак конвоја” – нагласио је Родс.

         Он је најавио да ће Вашингтон „проблем конвоја” поставити у Савету безбедности УН.

         Родс се још једном вратио захтеву да конвој буде повучен.

         „Русија треба да искористи могућност да конвој изведе из Украјине, то је у њеном интересу. У супротном, мораће да плати додатну цену”.

         Како се и могло очекивати, с обзиром да је Вашингтон „дао команду”, огласило се и британско Министарство спољних послова. Саопштило је да је улазак руског конвоја са хуманитарном помоћи у Украјину без дозволе кијевског режима „провокација”

         Британски министар за послове Европе Дејвид Лидингтон истакао је: „Забринут сам због тога што је руски конвој ушао у Украјину без добијеног одобрења украјинске владе. То је провокативни чин који крши претходне договоре”.

         Лидингтон је, у име своје земље, позвао Русију да се уздржава од провокативних корака који могу само повећати нестабилност у региону и довести до даљег погоршања односа између Русије и ЕУ.

Вашингтон захтева да се конвој врати, прети Москви новим санкцијама

Вашингтон захтева да се конвој врати, прети Москви новим санкцијама

Портпарол немачке владе, Штефан Зајберт, саопштио је да је Ангела Меркел Владимиру Путину пренела своју узнемиреност због тога што је руски хуманитарни конвој ушао у Украјину без њеног одобрења. И без пратње Међународног Црвеног крста. А делимично, како је рекао Зајберт, „и без провере”.

Према његовим речима, Меркелова сматра да такав поступак Москве може још више заоштрити ситуацију у региону.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *