Вијести, Свијет

Вашингтон тврди да би радо ублажио санкције Русији да помогне економији ЕУ

ГАРСИЈА-МАРГАЉО: ЕВРОПСКА УНИЈА ДОСАД НА САНКЦИЈАМА ИЗГУБИЛА 21 МИЛИЈАРДУ ЕВРА

        ШЕФОВИ дипломатија земаља ЕУ одложили су увођење нових санкција против грађана Русије.

        Министар спољних послова Француске, Лоран Фабиус, изјавио је да ће одлука о њиховом ступању на снагу бити донета у понедељак.

         „Остали смо при ставу да је потребно увођење санкција због догађаја у Мариупољу, али смо се договорили да њихово ступање на снагу зависи од ситуације на терену. Видећемо до понедељка и да ли је дошло до самита у Минску и шта је донео“ – нагласио је Фабиус.

        Раније је агенција Франс Прес објавила да ЕУ  планира увођење санкција против 19 појединаца, укључујући и петорицу из Руске Федерације, и 9 организација, од којих је једна из РФ.

        У међувремену је амерички министар финансија Џек Леју саопштио да САД могу поћи на ублажавање санкција против Русије да би помогле европској економији.

Џејкоб „Џек” Леју

Џејкоб „Џек” Леју

У интервјуу телевизији CNBC, он је открио: „Ми бисмо волели да можемо да ублажимо санкције јер би то био добар потез за економију Европе, а и за општу стабилност“.

Ли је истовремено подвукао да је Вашингтон спреман и да ублажи и да пооштри санкције против Москве. Нагласио је да ће одлука зависити од ситуације на истоку Украјине и да је Русија „дужна да поштује преузете обавезе, као и територијалну целовитост Украјине“.

Министар спољних послова Шпаније, Хосе Мануел Гарсија-Маргаљо, изјавио је у Бриселу да је Европска унија на антируским санкцијама досад изгубила 21 милијарду евра.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *