Вијести, Свијет

Вашингтон пост: Украјинској војсци неће помоћи ни савремено америчко наоружање

Ниски борбени дух и тенденција војника да прелазе на територију Русије не дозвољавају украјинској војсци да води ефикасна борбена дејства, чак и ако се наоружа најсавременијим америчким оружјем.

Поменути закључак, који преноси сајт Раша тудеј на руском језику, извео је амерички лист The Washington Post.

Америка не треба да жури да испоручује оружје украјинској восци, украјинским оружаним снагама недостаје дисциплина, кохезија и професионализам, сматра аутор текста и као пример наводи појаву преласка украјинских војника руске границе.

„То у најбољем случају указује на неспособност да се организује материјално-техничко обезбеђење и недостатак оперативног планирања. А у најгорем може значити да оружје, које је Украјина добила од Америке може да се нађе у рукама побуњеника или у Русији“ – пише лист.

Украјинска војска је више пута кршила међународна правила ратовања, отварајући ватру по цивилима. У гранатирањима су погинуле десетине мирних грађана. Недавно је објављена информација да су гранате грешком пале у стоматолошко одељење градске болнице, преноси лист.

Ситуацију компликује присуство независних паравојних формација, као што је батаљон Донбас. Без обзира на то, што те групе подржавају владу у Кијеву, власти ни на који начин не контролишу њихова дејства. Такође, борци тих формација нису прошли никакву професионалну обуку. „Америчко оружје може да се нађе и у њиховим рукама и тада последице није могуће предвидети“, сматра The Washington Post.

Лист наглашава, да америчко оружје може бити упоребљено против цивила. Осим тога ако оружје заврши у рукама проукрајинских екстремиста, онда Вашингтон неће имати право да критикује Москву за подршку проруске самоодбране.Такође, јачање недржавних елемената у Украјини повећава вероватноћу да на крају власт у земљи пређе у руке „локалних господара рата“.

Фото: Министарство одбране Украјине

Фото: Министарство одбране Украјине

Чак и ако уз помоћ америчког оружја Кијев буде успео да победи самоодбрану на југоистоку, украјинске правосудне снаге треба да стекну поверење локалног становништва, у супротном војне победе биће бескорисне, закључује лист.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *