Вијести, Свијет

Вашингтон и Брисел прете Русији економским санкцијама, Москва упозорила да ће узвратити

ЕВРОПСКА КОМСИЈА ПРИПРЕМИЛА „ТАЈНИ ДОКУМЕНТ“ О ЧИЈОЈ ПРИМЕНИ ЋЕ ОДЛУЧИТИ ЕВРОПСКИ САВЕТ

СЈЕДИЊЕНЕ Државе разматрају могућност ширења санкција против Русије – саопштио је минстар финансија Џекоб Лев на слушању у Конгресу САД.

„Радимо у тесној координацији са својим међународним партнерима и спремни смо да Русији уведемо озбиљније санкције од досадашњих. То ћемо урадити уколико Русија не прекине своје провокативне активности у Украјини“ – рекао је Лев.

Истовремено је Карел де Гихт, комесар ЕУ  за трговину, објавио да је и Европска комисија припремила пакет економских санкција против Русије, али да одлука о њиховој примени није донета.

„То је тајни документ. Потрудили смо се да будемо спремни за све евентуалности. Саму одлуку треба да донесе Европски савет“ – нагласио је Гихт.

Наводно у нови „пакет“ нису укључена само физичка клица из Руске Федерације, него и „низ руских компанија“.

Како се и могло очекивати, Москва је већ саопштила: да нове санкције САД, Канаде и Европске уније неће остати без одговора.

Портпарол Министарства иностраних послова РФ, Александар Лукашевич, најавио је:

„Русија санкције не сматра прихватљивим методом, али ће је потези који нису пријатељски принудити да се супротстави. Ово важи и за последње санкцијашко стваралаштво САД  и Канаде. Нећемо објављивати ко је све на нашој стоп-листи, али ће то сазнати они који се на њој нађу, а затраже, рецимо, руску визу“.

Граница која спаја или раздваја?

Граница која спаја или раздваја?

Руски председник Владимир Путин је 29. априла открио да му је влада Дмитрија Медведева предлагала да се на санкције још тада одговори контрасанкцијама, али да је он био против. Ипак је тада упозорио Запад:

– Ако са санкцијама буде настављено, и ми ћемо погледати ко и како од странаца ради у Руској Федерацији, поготово у кључним грама наше економије, укључујући и енергетику.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *