Вијести, Свијет

ВАГЕНКНЕХТ: Госпођо Меркел, за вас су важнији интереси САД, него интереси Немачке

„ДОВЕЛИ СТЕ ЕВРОПУ ДО НОВОГ ХЛАДНОГ РАТА СА РУСИЈОМ ЈЕР НИСТЕ ИМАЛИ ПЕТЉЕ ДА СЕ СУПРОТСТАВИТЕ АМЕРИЧКОЈ ВЛАДИ”

  • Заменик шефа посланичке групе Левих у Бундестагу Сара ВАГЕНКНЕХТ: „Желим да вас питам: где ви, госпођо Меркел, уопште живите? Где сте били када су САД газиле међународно право у Ираку, да би своју сферу утицаја прошириле и на ирачку нафту? Где сте били када је бомбардована Либија? Где сте били када је наоружавана сиријска опозиција, укључујући и данашњу Исламску државу? Зар је све то било у складу са међународним правом?”

         ЗАМЕНИК шефа посланичког клуба Левих у Бундестагу – Сара Вагенкнехт – оштро је критиковала политику Ангеле Меркел према Русији и оптужила је да је при том интересе САД дигла изнад интереса немачког народа.

         „Госпођо Меркел, за вас постоји нешто што је важније од интереса немачког бизниса. То су интереси америчке владе и америчког бизниса” – нагласила је Вагенкнехт.

         Одмах потом је додала: „Ви сте, госпођо Меркел, у свом сиднејском говору страшно негодовали што и 25 година након пада Берлинског зида опстају размишљања у категоријама „сфера утицаја” која бришу ноге о међународно право. Тим поводом желим да вас питам: где ви, госпођо Меркел, уопште живите?

         Где сте, уосталом, живели током протеклих четврт века? Где сте били када су САД газиле међународно право у Ираку, да би своју сферу утицаја прошириле и на ирачку нафту? Где сте били када је бомбардована Либија? Где сте били када је наоружавана сиријска опозиција, укључујући и данашњу Исламску државу? Зар је све то било у складу са међународним правом?”

         Вагенкнехт је канцеларки још – у истом тону – директно поручила:

         „Ви сте сатерали Немачку у „ново издање” хладног рата са Русијом, водите бесмислени економски рат који наноси штету пре свега немачкој и европској економији. Ви у Украјини сарађујете са режимом у којем полицијом и службом безбедности руководе доказани нацисти. А нама је потребна спољна политика за коју ће безбедност и мир у Европи бити важнији од инструкција из Вашингтона. Вратите се на дипломатски пут, укините санкције. Престаните да се играте ватром!”

Заменик шефа посланичке групе Левих у Бундестагу Сара Вагенкнехт

Заменик шефа посланичке групе Левих у Бундестагу Сара Вагенкнехт

Завршне речи Вагенкнехтове биле су: „Ви сте довели Европу до новог хладног рата јер нисте имали петље да се супротставите америчкој влади. Грађани Немачке заслужују бољу политику – политику добросуседства са свима у Европи”

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *