Вијести, Свијет

УЖИВО УКРАЈИНА ДАН 11: Крим одсечен од Украјине!

Због оштећења оптичких каблова прекинута веза између Крима и Украјине. Затворен аеродром у Симферопољу. Званичник кијевских власти тврди да је са 2.000 војника Москва извршила инвазију. Русија нуди пасоше полицајцима расформиране специјалне јединице Беркут.

Аеродром ипак затворен: Симфероипољ

Аеродром ипак затворен: Симфероипољ

Симферопољ – Ситуација у Украјини се компликује из дана у дан. Тежиште кризе пребачено је на полуострво Крим, на коме је стационирана руска Црноморска флота. После сукоба цивила, претежно локалних Руса и Татара „ред су увеле“ јединице наоружаних војника, које су заузеле све важније тачке у градовима Симферопољу и Севастопољу. Касније се сазнало да су то у руски „маринци“ који имају задатак да спрече репризу кијевског Мајдана на Криму.

Данас се огласио и свргнути председник Јанукович, који је рекао да не признаје нове украјинске власти. У исто време вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов, оптужио је Русију да је са 2.000 војника извршила инвазију на Крим. Током ноћи затворен аеродром у Симферопољу и прекинуте телекомуникационе везе између Крима и Украјине.

23.45 – Амерички председник Барак Обама је истакао да је веома забринут због извештаја о кретањима руске војске на територији Украјине и упозорио званичну Москву на последице евентуалног кршења суверенитета Украјине.“Веома нас забрињавају извештаји о кретањима војске Руске федерације на подручју Украјине“, рекао је Обама у кратком обраћању новинарима у Белој кући, пренеле су светске агенције.

23.35Више европских земаља издало је упозорење својим грађанима да не путују у Аутономну Републику Крим. Упозорења су дошла заједно са извештајима да је затворен ваздушни простор изнад полуострва Крим.

23.15 – КРИМ ОДСЕЧЕН ОД УКРАЈИНЕ!  Украјински национални телекомуникациони оператор „Укртелеком“ је саопштио да је изгубио везу између полуострва Крим и остатка Украјине, јер су оштећени оптички каблови, јавила је агенција Интерфакс-Украјина. „Као резултат деловања непознатих људи, оштећени су оптички каблови, а последица тога је да је телефонски и интернет саобраћај на полуострву Крим скоро потпуно обустављен“, саопштила је компанија.

Извор: Танјуг

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *