Вијести, Свијет

Уругвај | Бранко Драгаш

Финансијски бандити из Лондона су љути на Уругвај.
Уругвај је непослушан и не следи неолибералну политику Ситија.
Уругвај није Србија.

Уругвајски председник Пепе Мухика, који је постао легенда због своје скромности и једноставности, за разлику од покондиреног Неверног Томе, његове жене и његових синова, кумова и свих рођака.

Уругвајски председник живи у трошној кући, вози кола из 1987. године и носи ућебани стари џемпер.Сврстан је данас међу најутицајније мислиоце, јер је успео да подигне левицу у Уругвају.

Он је одбацио све неолибералне рецепте, које данас тако страствено примењује напаљени клинац Аца Драмосер, ојачао је радничка права и синдиката против корпорација, обезбедио социјалну заштиту грађанима, осигурао бесплатно здравство и образовање, па је то довело да је у периоду 2004-2014 остварио одличну стопу раста од 5,6% годишње.

Интересантан је сукоб, који је судским епилогом завршен, са мултинационалном компанијом ФИЛИП МОРИС. Наиме, препотентни фолиранти из ФМ су се обрушили на Уругвај, када је Влада увела ознаке на паклице цигарета да су опасне по здравље, што је довело да се број пушача преполовио са 40% на 23%. Тражили су одштету од 25 милиона долара. Уругвај је одбио исплату.

Надобудни менаџери ФМ, убеђени да је њима све дозвољено, напустили су Уругвај и фабрику пребацили у Швајцарску. Уругвај је све отпуштене раднике обезбедио и нашао им нова запослења.

Хосе Мухика, председник Уругваја од 1. марта 2010. до 1. марта 2015. године

Хосе Мухика, председник Уругваја од 1. марта 2010. до 1. марта 2015. године

Тако је Уругвај победио једну мултинационалну компанију.

Бангстери из Ситија данас прете Уругвају.
Узалудно.
Уругвајски народ подржава своју народну власт.

Србија треба нешто да научи од Уругваја.
Грађани Србије треба да се угледају на Уругвајце.

Београд, 22.12.2014.

Извор: Бранко Драгаш

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *