Вијести, Свијет

Украјински екстремни националисти се тукли са полицијом хунте

У ЦЕНТРУ КИЈЕВА НАЈМАЊЕ 10.000 ДЕМОНСТРАНАТА – 21 УХАПШЕН, 15 ПОЛИЦАЈАЦА ПОВРЕЂЕНО

  • Сукоби почели чим је парламент одбио да узме у разматрање нацрт закона којим би деловање „Организације украјинских националиста – Украјинске устаничке армије“ – која је у Другом светском рату ратовала на страни Хитлерове Немачке – било проглашено „борбом за независност Украјине“

        РАДИКАЛНИ украјински националисти из владајуће хунте сукобили су се у центру Кијева са својима, али – још радикалнијима.

        Сукоби су почели када је објављено да је Врховна Рада (парламент) одбила да узме у разматрање нацрт закона којим би деловање „Организације украјинских националиста – Украјинске устаничке армије“ у Другом светском рату било проглашено „борбом за независност Украјине“. А није се усудила да на то пође јер се Украјинска устаничка армија борила на страни Хитлерове Немачке.

        Пред парламентом се било окупило најмање 10.000 екстремних украјинских националиста. И, чим је постало јасно да њиховим дедовима и очевима неће бити признат статус „бораца за Украјину“ – према згради Врховне Раде и полицији која је била распоређена да је чува – полетеле су каменице, „топовски удари“, димне бомбе, флаше… А „радиле“ су и палице и штапови свих врста…

        Почео је прави мали рат, само без паљења аутомобилских гума и са много мање маски него у време када су Американци плаћали обојену револуцију која је срушила Виктора Јануковича.

        Број повређених међу екстремистима се не зна, а полиција је учеснике протеста назвала „провокаторима“ и објавила да је имала 15 рањених – са разбијеним главама, поломљеним рукама… Објавила је и да је привела 21-ог „учесника нереда“.

        Полиција се држала сасвим друкчије него у време „евромајдана“. Одлучно, организовано… Чак је саопштила да је „применила силу у оквирима предвиђеним законом“.

Украјински екстремни националисти се тукли са полицијом хунте

Украјински екстремни националисти се тукли са полицијом хунте

        Нејасно је како ће се ствари даље развијати и да ли ће на овоме остати.

        Врховна Рада је – за сваки случај – одмах прекинула заседање, а посланици су зграду парламента напустили на споредни излаз…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *