Вијести, Свијет

Украјинска министарка финансија признала да њена земља може банкротирати крајем јула

ММФ: УКРАЈИНА ЈЕ ПО (НЕ)СПОСОБНОСТИ ВРАЋАЊА ДУГОВА – ИСПОД НИГЕРИЈЕ

  • Експерт Goldman Sachs Ендрју МЕТЕНИ: „Од реструктуирања  неће бити ништа. Украјина ће морати да објави дефолт крајем јула“

        УКРАЈИНСКА министарка финансија Наталија Јареско признала је да њена земља може објавити банкротство до краја јула.

        Јареско је ово открила после сусрета са представницима Америчке трговинске коморе и Европске бизнис-асоцијације.

        Она је при том указала да Украјина тражи од поверилаца да јој отпишу 40 одсто дуга и да пристану на реструктуирање остатка са повезивањем отплата за „будуће економске показатеље“ украјинске економије.

        Истовремено је украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио: „Не можемо себи да дозволимо да враћамо узете кредите, поготово узете током три последње године када је било узето 40 милијарди долара кредита. Да бисмо враћали – морали бисмо да на дугове и одбрану морали да трошимо по 5 одсто националног бруто-производа“.

        Аналитичари Goldman Sachs су објавили да Кијев неће бити у стању да се договори са повериоцима и да неће бити у стању да плати рате које доспевају 24 јула.

        Експерт те банке Ендрју Метени био је потпуно директан: „Од реструктуирања  неће бити ништа. Украјина ће морати да објави дефолт крајем јула“.

        ММФ је објавио извештај „Глаобална финансијска стабилност“ у којем се оцењује да је Украјина по (не)способности враћања дугова пала – испод Нигерије.

        Укупан државни дуг Украјине попео се на 70 милијарди долара. Од тога – 50 милијарди је дуг иностранству.

Наталија Јареско

Наталија Јареско

Национална банка Украјине објавила је прогнозу да ће државни дуг до краја године достићи – 93 одсто њеног бруто-производа.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *