Вијести, Свијет

Украјинска криза вратила је Русији националну империјалну идеологију

„ЗАПАД НАМ, НАРАВНО, НИЈЕ ОПРОСТИО КРИМ, А НИ ЕВРОАЗИЈСКИ САВЕЗ НИТИ НАЦИОНАЛНО ЈЕДИНСТВО“

  • Поново смо почели да себе доживљавамо као јединствену нацију са јаким лидером: то је осећање које смо били изгубили крајем 80-их година
  • Без обзира на сву империјалну реторику – ми још нисмо сасвим суверена земља. Нама своје одлуке још увек могу диктирати инострани судови, а Русија по важећем уставу и не сме да има државну идеологију
  • Руски либерали имају јасну позицију и програм: предаја Крима, предаја нуклеарног штита и приватизација Газпрома, тако да се кључне активе Русије нађу у рукама глобалних западних компанија, а да домаћи посредници узму своју провизију
  • Желите ли да живите у таквој земљи? Ја не желим!
Пише: Александар РАЗУВАЈЕВ
 

        ГОДИНА 2014. била је преломна у историји Русије. Оне је, као и годађаји од пре једног века, поделила историју земље на до и после.

        Кримска – а и шире – украјинска криза вратила је Русији националну империјалну идеологију која сада обједињује преко 80 одсто грађана Руске Федерације.

        Поново смо почели да себе доживљавамо као јединствену нацију са јаким лидером: то је осећање које смо били изгубили крајем 80-их година. Наравно, препород националне самосвести почео је много раније. У томе су важне улоге одиграли догађаји из октобра 1993. у Москви и други чеченски рат.

        Међутим, тај процес се завршио управо у 2014-ој.

        Ми имамо јединствену, веома колоритну и веома различиту земљу. Свако од нас може бити – и Рус, и Татарин, и Чечен, и стаљиниста, и монархиста, и евроазијац и славјанофил. Али, главно је да се буде – патриота Русије.

        Главно је такође: држати интересе државе изнад својих личних. Ако то желите: имате и слободу мишљења и демокартију на руски начин.

        У 2014-ој ми ссмо се у данашњем свету поново родили као нова велика нација – Росијани, само што нису још сви схватили. Поготово не у иностранству, на Западу.

        Година 2014-та је породила и Евроазијски савез. Крајем маја је у казахстану потписан споразум о Евроазијском економском савезу који ће профунционисати баш 1. јануара 2015. године. Том савезу Русије, Белорусиеј и Казахстана већ су се прикључиле Јерменија и Киргизија. Заједничко тржиште пет земаља има 170 милиона становника.     

        Интеграција ће потрајати 10 година. До 2025. биће формиран заједнички наднационални орган за регулисање финансијског тржишта. Седиште ће му бити у Алма-Ати. Дотад би требало да се појави и заједничка валута (радни назив – алтин) која би била обезбеђена сировинским извозом Русије и Казахстана.

        Алтин ће се вероватно прво појавити на територији Белорусије, Русије и Казахстана, а треба знати да је казахстанска економија – приближно 10 одсто руске, а белоруска – око 4 одсто.

        Запад нам, наравно, није опростио Крим, а ни Евроазијски савез нити национално јединство.

        Санкције и пад цена на нафту нанели су јак удар по економији Русије. Сада је већ апсолутно јасно да још дуго нећемо живети тако богато као 2007. и 2008. године.             

        Без обзира на сву империјалну реторику – ми још нисмо сасвим суверена земља. Нама своје одлуке још увек могу диктирати инострани судови, а Русија по важећем уставу и не сме да има државну идеологију.

        Има ли изабрани пут алтернативу?

Ватромет у част присједињења Крима матици

Ватромет у част присједињења Крима матици

Леви су, као и увек, пасивни. А либерали имају јасну позицију и програм.

То њихово се своди на следеће: предаја Крима, предаја нуклеарног штита и приватизација Газпрома, тако да се кључне активе Русије нађу у рукама глобалних западних компанија, а да домаћи посредници узму своју провизију.

Желите ли да живите у таквој земљи? Ја не желим!

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *