Вијести, Свијет

Украјина признала руску пошиљку као хуманитарну

Украјина је званично признала садржај руског конвоја намijењеног грађанима источне Украјине као хуманитарну помоћ, саопштено је на вебсајту украјинске владе.

„У складу са Члановима 4 и 5 украјинског закона о хуманитарној помоћи и имајући у виду иницијативу предсjедника Петра Порошенка о прихватању хуманитарне помоћи у оквирима међународне хуманитарне мисије под надзором Међународног комитета Црвеног крста, прихватамо пошиљку као хуманитарну помоћ“, наводи се у саопштењу, а пренijела је агенција РИА Новости.

Указ којим се садржај руског конвоја признаје као хуманитарна помоћ је потписала украјинска министарка за социјална питања Људмила Денисова.

Том Министарству је претходно достављена листа артикала који се налазе у 280 руских камиона, а које је потписао шеф регионалне делегације ИЦРЦ Паскал Кутат.

У том документу се наводи да конвој садржи 12 врста артикала укупне тежине 1.856 тона, што у потпуности одговара тежини коју је пријавила званична Москва.

„Прималац хуманитарне помоћи је мисија Црвеног крста у Украјини. Помоћ ће у Украјину транспортовати представници те организације и дистрибуирати преко контролне тачке у Доњецку“, наводи се на сајту украјинске владе.

Русија је грађанима источне Украјине послала 2.000 тона хуманитарне помоћи у конвоју од 280 камиона, који на руско-украјинској граници чекају сву потребну документацију.

Хуманитарни конвој из Русије чека на граници / Фото: Beta/AP

Хуманитарни конвој из Русије чека на граници / Фото: Beta/AP

У тој помоћи су 400 тона жита, 100 тона шећера, 62 тоне хране за бебе, 54 тоне медикамената, 12.000 врећа за спавање и 69 покретних електричних генератора.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *