Вијести, Свијет

Украјина и људска права: ко ће осудити злочине Кијева

Многобројне жртве међу цивилима Југоистока Украјина на савести су украјинске армије. До таквог закључка дошли су аутори реферата правобранилачке организације Хјуман Рајтс Воч. Правобраниоци су изјавили: коришћење артиљерије и ракета у градовима неприхватљиво је. То је мал те не први закључак међународних организација који одговара реалној ситуацији у Украјини.

Међународне организације које по роду своје делатности требало је да некако одреагују на украјинске догађаје, до недавно су ћутале. Ипак криза је достигла такав стадијум, а злочини такве резмере, да је за ове „офисе“ ризично да остану у нојевој пози. Тако да УН, на пример, морале су да признају: само у летњем периоду број жртава међу цивилима у Украјини премашио је хиљаду, број рањених се приближио цифри од 4000. Чак министар здравства Украјине признао је да губитака међу цивилима има више него међу војском. Ту се прикључио и Хјуман Рајтс Воч, оптуживши Кијев за коришћење забрањеног оружја против цивила. Али то су, нажалост, појединачни случајеви, истиче члан Савета за људска права при председнику Русије Игор Борисов.

Процеси који крше фундаменталне норме права, постали су реалност уз потпуно неделовање међународних организација. Данас само једна држава – Русија – заиста се бави правобранилачком делатношћу у Украјини. Неефикасност међународних организација ми осећамо перманентно.

Тежак је положај избеглица чије постојање, под притиском САД, Запад до недавно упорно није признавао. У Русији је већ регистровано 170 хиљада људи који су побегли од војних дејстава у Доњецкој и Луганској области. Још више од сто нашло се у другим областима Украјине. И сада, коначно, међународне организације су изјавиле: према њиховим оценама, укупан број нерегистрованих избеглица може да достиге милион људи – тачније сваки седми становник Донбаса био је приморан да бежи у Русију. И положај ће се до зиме само погоршати, сматра председник Центра за систематску анализу Ростислав Ишченко.

Број избеглица у зимским месецима може да скочи неколико пута, а то је озбиљно оптерећење за читаву руску државу. Зато што су то људи које треба негде раселити, некако хранити, тражити посао. Најстрашније се састоји у томе што, очигледно, Кијев је донео одлуку да ратује или до потпуне победе, или до свог потпуног пораза. А то значи да ће линија фронтова проћи Украјином – и то што сада видимо у Доњецку и Луганску очекује и друге велике градове земље.

Украјина и људска права: ко ће осудити злочине Кијева / © Фото: АП/Mstislav Chernov

Украјина и људска права: ко ће осудити злочине Кијева / © Фото: АП/Mstislav Chernov

У то да ће се актуалне кијевске власти борити жестоко, нема сумње. јер у случају губитка оне ће морати да одговарају за своја дела, истиче координатор Групе за информисање о злочинима против личности Александар Дјуков. Експерт подсећа: линија фронта се већ помера у Мариупољ, Запорожје и Харков. Ипак, кијевске власти не планирају да се одлуче за преговоре.

Постоји нада да ће међународне организације ипак изаћи из своје летаргије и позабавити се злочинима кијевских власти. Како објашњава Руски Црвени Крст, могуће су две варијанте покретања кривичних дела: на иницијативу тужиоца Међународног суда или по одлуци СБ УН. Поред тога, Русија може да искористи „универзалну јурисдикцију“ и да покрене кривична дела самостално. У руском кривичном праву постоји члан „геноцид“ и „примена забрањених средстава и метода вођења рата“.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *