Вијести, Свијет

Украјина – ЕУ: Игра на пољу САД, или Јулија спотицања

13424150

Мандат мисије посматрача ЕУ у Украјини под руководством бившег председника Пољске Александра Квасњевског и бившег председника Европарламента Пета Кокса продужен је до 29. новембра. Односно, до завршетка самита Источног партнерства у Вилњусу.

Ако се и тамо не успе натерати Украјину да испуни все захтеве ЕУ, главни од којих остаје ослобођење Јулије Тимошенко, онда, како је изјаявио Квасњевски, који се више од 20 година бави проблемима Украјине, потписивање споразума о удруживању Украјине с ЕУ може да буде одложено за неодређено време. Према његовим речима, «наставља се борба од невероватног значаја и тежине. Реч је о геополитичкој битки, у којој се одређује будућност целе Европе, Украјине, ЕУ и Русије“. Судећи по свему, у ову битку су ступиле и САД, јер је скоро две недеље до самита Источног партнерства заменик Државног секретара САД Викторија Нуланд позвала лидере Украјине да учине «правилни избор».

Коментар пољског политиколога, доктора наука Матеуша Пискорског.

Пре свега, регионалне власти су добиле предлог да се потписивање споразума о удруживању Украјине с ЕУ одложи за извесно време и од читавог низа украјинских предузећа. После анализе евентуалних последица таквог корака, експерти су дошли до закључка да ће украјинский бизнис неминовно имати велике губитке – нарочито у почетној фази. Премијер Украјине Азаров је навео импресивни податак: 164 млрд. евра – толико ће коштати Украјину споразум о удруживању Украјине с ЕУ током наредних десет година. Разумљиво је да ово апсолутно неприхватљиво за буџет земље.

С друге стране, свесни смо да Источно партнерство, које су иницирали 2008. године Радослав Сикорски и Карл Билд, не само подржавају, већ и контролишу САД, које су веома заинтересоване за конфликтне ситуације између Украјине и Русије. У том смислу САД би потпуно задовољавала варијанта споразума Украјине с ЕУ, јер би то наставило економско и политичко одвајање бивших совјетских република од Русије и смањило значај евро-азијског савеза.

Сматрам да уколико у Вилњусу не буду потписани сви припремљени документи, то ће значити залазак, а можда, и пропаст саме идеје Источног партнерства.

Хоће ли се камен спотицања претворити у «Јулију спотицања» у решавању питања удруживања Украјине с ЕУ или ће европска заједница ипак успети да придобије «најнезависнију» сусетку Русије? – питамо главног редактора часописа «Русија у глобалној политици» Федора Лукјанова:

Прво – да ли ЕУ управо жели да придобије Украјину … Не бих тако поставио питање, јер није реч ни о чланству Украјине у ЕУ, ни о неким обавезама према Украјини, које би потицале од те тесне алијансе. ЕУ не преузима, неће ни преузети такве обавезе. Није то јој потребно. Што би ЕУ са задовољством учинила: она би институционално везала Украјину уз себе тим уговором о удруживању без икаквих обавеза. Обећавши… а, можда, не обећавши, већ пруживши шири приступ сопственим тржиштима, свесна да украјинска економија није толико конкурентна да би предложила нешто битно.

Европа може да потпише споразум и без ослобођења Тимошенко, али ће то изгледати доста чудно, јер се раније тврдило да је то главни услов. Ако, рецимо, неке земље, Пољска и Шведска, успеју да убеде колеге у ЕУ да је сама чињеница тешњег повезивања Украјине важнија од свих условности, онда ће вероватно, Кијеву предложити потписивање и у таквој варијанти. Чини ми се да овог пута неће до тога доћи, те Украјина неће потписати уговор с Европом.

Сама могућност «лечења затвореника у иностранству» је нонсенс за Француску. «Случай Тимошенко» коментарише адвокат у области међународног права Фредерик Бело.

Тешко је да нешто кажем, јер никада нисам чуо за такву праксу у Француској. Мислим, она не постоји. Обично, све се дешава једноставно: када је човек у затвору, он има право на медицински преглед, право на лечење у болници или медицинској установи. Што се тиче Мадам Тимошенко, она је болесна, или, сматра себе болесном. Међутим, лично ја се чудим да она мора ићи на лечење у другу земљу.

Мислим, ако мадам Тимошенко пође ради лечења, например, у Немачку, она ће тамо тражити азил, почеће преговори, лобирање закона у корист мадам Тимошенко. Она је веома богата, њен новац се налази не само у Украјини.

Тимошенко је само погодна тема да би се замрсила читава процедура удруживања Украјине с ЕУ, да би се затим одговорност преваливала на другу страну, сматра Федор Лукјанов, Кијев ће тврдити: «Били смо спремни, али је Европа запела због ситнице». Са своје стране, Европа ће казати: «Кад такву ситницу нису могли да учине, о чему је реч?»

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *