Вијести, Свијет

Украјина ће бити заобиђена заувијек

Кијев – Гасовод Јужни ток, чију изградњу ЕУ покушава да заустави, сигурно ће бити реализован чак иако Украјина обустави транзит енергената из Русије у Европу.

Украјина ће бити заобиђена заувијек

Ово је изјавио директор Кијевског центра за политичке студије и конфликтологију Михаил Погребински.

„Јасно је, ако ЕУ данас покушава блокаду Јужног тока, то се ради како би се сачувала Украјина као транзитна зона. То је, прије свега, проблем Европе, она ће остати ускраћена и у тој ситуацији пројекат Јужни ток ће гарантовано бити реализован“, уверен је Погребински.

Обустава транзита енергената „наноси штету украјинским интересима“, рекао је Погребински за РИА Новости. Према мишљењу тог украјинског стручњака Украјину ће то довести у ситуацију у којој ће бити „заобиђена заувијек“.

Премијер Украјине Арсениј Јацењук изјавио је у петак да нацрт закона, који је влада усвојила, предвиђа могућност увођења 26 видова санкција према Русији, укључујући и обуставу транзита енергената.

Погребински сматра да је тај предлог штетан по украјинске интересе. Украјина ће у Европи потврдити репутацију непоузданог транзитера и онда ће Јужни ток гарантовано бити изграђен, сматра украјински стручњак.

Гаспром реализује пројекат изградње гасовода преко акваторије Црног мора у земље јужне и ценралне Европе у циљу диверсификације маршрута извозних испорука природнго гаса.

ЕК покушава да заустави пројекат, аргументујући тај потез тиме да не одговара нормама трећег енергетског пакета који забрањује компанијама, које експлоатишу гас, да буду власници магистралних гасовода у ЕУ.

Русија је у СТО покренула поступак о примјени норми тог закона. Власти Бугарске, земље из које креће копнени европски дио гасовода, већ су најавиле обуставу радова на реализацији Јужног тока.

Украјина ће бити заобиђена заувијек

Украјина ће бити заобиђена заувијек

У међувремену министар спољних послова Италије, која предсједава ЕУ, Федерика Могерини изјавила да је гасовод врло важан за цијелу Европу и да треба тежити томе да се у наредним мјесецима нађу узајамно прихватљива рјешења за овај проблем, преноси Глас Русије.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *