Вијести, Свијет

Убицама врата отворила карикатуристкиња, обојица савршено говорила – француски

НАПАДАЧИ НА ПАРИСКИ САТИРИЧНИ ЛИСТ „ШАРЛИ ЕБДО” ДЕЛОВАЛИ ВЕШТО, СМИРЕНО И ОДЛУЧНО, ШТО ЈЕ ПОТВРДА ВОЈНЕ ОБУКЕ

  • Један од нападача носио је прслук са муницијом, а према неким извештајима били су опремљени и ручним ракетним бацачима
  • Једна од најшокантнијих сцена на снимку приказује тренутак када нападачи схватају да је полицајац који лежи на тротоару још жив, те мирно прилазе рањеној жртви и, док један терориста даје заклон, други убија полицајца са два хица у главу

        КАРИКАТУРИСТКИЊА редакције „Шарли Ебдо” Корин Коко Реј преживела је данашњи напад екстремиста на редакцију листа у Паризу. Она је, како је навела, уз претњу силом пустила двојицу нападача у канцеларију.

        „Отишла сам да преузмем своју кћерку из боравка за децу. Кад сам дошла испред улазних врата у зграду редакције, двојица мушкараца са капуљачама и оружјем брутално су нам запретили. Хтели су да уђу унутра и попну се горе. Укуцала сам шифру. Убили су Волински, Кабуа… Све је трајало пет минута… Крила сам се испод стола. Причали су савршеним француским језиком. Рекли су да су из Ал Каиде“, испричала је Корин.

        У нападу је убијено 12 људи , а десет рањено. Маскирани нападачи, наоружани аутоматским пушкама, упали су у редакцију сатиричног листа „Шарли Ебдо“, у центру Париза, познатог по карикатурама муслиманских лидера. Полиција је навела да су међу убијенима двојица полицајаца, као и да је четворо рањених у критичном стању.

        Нападачи на француски сатирични лист „Шарли Ебдо“ у Паризу деловали су вешто, смирено и одлучно, што је обележје „интензивне војне обуке“, наводи полицијски извор.

        Фотографије снимљене на телефонима очевидаца напада показују професионализам нападача, који су „извршили пажљиво планирани напад“, оцењују бивши припадници безбедносне службе и судске полиције.

        „Нападачи су били потпуно опремљени за свој убилачки задатак. Фотографије са лица места показују два мушкарца потпуно обучена у црно, чија су лица била прекривена фантомкама. Обојица су била наоружана калашњиковима“, навео је бивши припадник безбедносне службе.

        Он је додао да су носили војничке чизме и имали „војничку изглед и држање“.

        Један од нападача носио је прслук са муницијом, а према неким извештајима били су опремљени и ручним ракетним бацачима.

        Према речима бившег припадника судске полиције, аматерски видео-снимак указује да су нападачи употребили каласичну пјешадијску тактику.

        Он је рекао да су се кретали дуж улице у којој је редакција, радећи као пар: један је напредовао, док га је други штитио.

        Према његовим речима, они су – уместо да „расипају“ ватру из аутоматског оружја – испаљивали по два хица за сваку мету, образац познат као „пуцањ на два додира“, чиме су штедили муницију.

        Мирно су ходали један поред другог са јасним циљем да направе што је веће крвопролиће. На снимку се може чути да један од нападача узвикује „Алах је велики“.

        Једна од најшокантнијих сцена на снимку приказује тренутак када нападачи схватају да је полицајац који лежи на тротоару још жив, те мирно прилазе рањеној жртви и, док један терориста даје заклон, други убија полицајца са два хица у главу, преносе агенције.

        Снимак показује да су се нападачи одвезли „ситроеном дс“, не јурећи са места злочина да не би привукли пажњу, већ на врло „контролисан начин“ да би заварали траг, након чега остављају аутомобил и отимају други.

Французи одају почаст жртвама масакра

Французи одају почаст жртвама масакра

Хиљаде људи су данас изашле на улице Париза и других француских градова одајући почаст жртвама масакра који се догодио у сатиричном листу „Шарли Ебдо“.

Најмање 10.000 људи окупило се у Лиону, на истоку Француске, а 5.000 у Паризу недалеко од места напада у којем је убијено најмање 12 људи, говоре процене полиције, преноси АFP.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *