Вијести, Свијет

У Ватикану са нестрпљењем чекају председника Русије

4dfdfdfdffds

Прва званична поста предсдика Русије Владимира Путина и новог поглавара Римске Католичке цркве папе Фрање. Раније се председник Путин у својству шефа државе већ три пута сусретао са његовим претходницима: у марту 2007.године –са папом Бенедиктом XVI, а у јуну 2000.и новембру 2003.године са Јованом Павлом II . Предстојећој посети шефа РФ, у држави Ватикан придају много значаја.

О расположењу које влада у Светој Столици пред посету руског председника, у интервју за „Глас Русије“ говори Марко Полити, чувени теолог, познавалац прилика у Ватикану:

У Светој Столици ишчекују овај сусрет, јер се односи међу Ватиканом и Русијом нису развијали праволинисјки. Био је и период сближавања током времена кад је државом управљао председник Горбачев. Затим су односи били замрзнути, обзиром да је Јован Павле II био прихватан као отелотворење политике католичке Пољске, која је била усмерена на освајање територија које су некад улазиле у састав СССР. А сада сви ишчекују исход овог сусрета, јер би сви волели да знају да ће се реализовати сан многих папа да коначно посете Москву. Управо због овога, сусрет председника Путина и новог понтифика сада толико привлачи пажњу.

Први индиректни сусрет Путина и Бергоља је био током недавно одржаног самита „Групе 20“ у Санкт Петербургу, када је папа Фрања написао своје чувено писмо руском председнику, стављајући Русију на водеће место у међународној арени. Да ли по Вашем мишљењу може доћи до кардиналног заокрета у односима између Русије и Ватикана, након посете председника Путина?

Претпостављам да је председник Путин разумео, да за разлику од Бенедикта XVI, који није био превише активан на међународној сцени, папаФрања, напротив, има намеру да поврати Свету Столицу у систем међународних односа. Он је ово отворено показао, оштро осудивши могуће мешање западних држава у Сирији.

Пре неколико дана, током посете Риму, митрополит Волколамски Иларион, председник Оделења спољних црквених веза Московске патријаршије је рекао да се сада „ради на сусрету међу папом Франциском и патријархом Московским и целе Русије Кирилом“? Где и када би могао бити одржан овај, без претеривања историјски сусрет?

У Ватикану се теше надом, да ће бити могуће организовати сусрет папе и патријрха на неутралној теритоерији, односно ни у Ватикану, ни у Русији. Могуће је да ће до овог сусрета доћи у Аустрији, или у Мађарској. Једно је сигурно: папа Фрања има намеру да води отворен дијалог са свим православним црквама.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *