Вијести, Свијет

У Прагу пароле типа „сваки муслиман је безбедносни ризик и темпирана бомба”

ПРИСТАЛИЦЕ ПОКРЕТА „СЛОБОДА И ДИРЕКТНА ДЕМОКРАТИЈА” НОСИЛИ И – МАКЕТУ ВЕШАЛА

  • Против лидера покрета, некадашњег шефа мале парламентарне странке Зора, Томио Окамуре, поднета је и кривична пријава због распиривања етничке и верске мржње паролама попут „све избеглице у море” или „узећемо закон у своје руке”

          ЧЕШКИ министар унутрашњих послова Милан Хованец данас је оштро критиковао чешку полицију и затражио објашњење зашто специјалци нису реаговали на изливе расистичке мржње против ислама и избеглица на демонстрацијама које је у среду у Прагу организовао популистички покрет Слобода и директна демократија.

         „Не мислим да је у 21. веку нормално да се на демонстрацијама прети вешалима. Затражио сам од заменика шефа полиције да и мени и јавности објасни зашто нису интервенисали”, рекао је новинарима данас Хованец.

         „Вешала немају места у демократији, тога мора да буде свесна и полиција”, поручио је чешки министар и на твитеру.

         На демонстрацијама на Вацлавском тргу у Прагу против ислама и избеглица а такође и за излазак Чешке из Европске уније окупило се око 500 симпатизера иницијативе „У Чешкој нећемо ислам” и националистичких радикала а скандирали су екстремистичке пароле „Чешка Чесима“” и вулгарно нападали ислам као веру и све муслимане.

         На демонстрације су донели и макете вешала за избеглице и чешке званичнике који су према њиховом тумачењу издали домовину зато што преговарају заједно са партнерима у Европској унији како да Европа реши проблем нелегалне имиграције из Африке и са Блиског истока.

         Полиција је ухапсила током демонстрација шесторо људи, али интервенисала је само против левичарских активиста који су поседали на улицу и покушали ненасилно да спрече демонстранте да са Вацлавског трга прођу до седишта владе.

         „Имам информацију да је полиција ухапсила и неке десничарске радикале, значи не само активисте левице. Али, заиста желим да знам да ли је нормално, у складу са законом и могуће да у Чешкој слободу говора прате такви симболи као што су вешала”, поручио је Хованец.

          Демонстрације против ислама и скандирање увреда и вулгарности против избеглица осудили су данас и други чешки званичници, па и они који се залажу да Чешка избеглице не прима, већ да ЕУ оснује избегличке логоре у Африци и на Блиском истоку и спречи их да уопште стигну до Европе.

         „Популистичка јурњава за политичким поенима заснована на расизму и мржњи ништа не решава и опасна је. О избеглицама мора да се води озбиљна дебата”, казао је вицепремијер и министар финансија Андреј Бабиш.

         Против лидера покрета Слобода и директна демократија, некадашњег шефа мале парламентарне странке Зора, Томио Окамуре поднета је и кривична пријава због распиривања етничке и верске мржње паролама попут „све избеглице у море” или „узећемо закон у своје руке”.

У Прагу пароле типа „сваки муслиман је безбедносни ризик и темпирана бомба”

У Прагу пароле типа „сваки муслиман је безбедносни ризик и темпирана бомба”

„Изјава Томио Окамуре да је „сваки муслиман безбедносни ризик и темпирана бомба” је школски пример ширења мржње а без сумње ће обрадовати Исламску државу”, рекао је сенатор Вацлав Ласка.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *