Вијести, Свијет

У Хомс стигла хуманитарна помоћ и обновљена евакуација

У сиријском граду Хомс почела је евакуација цивила и настављено је уручивање хуманитарне помоћи које је било суспендовано дан раније, изјавио је данас гувернер централне провинције Хомс.

У 11 сати (по локалном времену) помоћ у храни могла је да уђе у Стари град Хомс“, рекао је гувернер Талал Барази у изјави за агенцију АФП, нагласивши да ће возилима која су допремила помоћ бити евакуисана група цивила из тог дела града.

Наставак евакуације неборбеног становништва из Хомса

Наставак евакуације неборбеног становништва из Хомса

Сиријски Црвени полумесец је раније данас саопштио да су у стању приправности за наставак евакуације из опкољених насеља у Хомсу пошто је операција била  суспендована због „логистичких тешкоћа“.

 Шеф операција Црвеног полумесеца Халед Ерксуси рекао да се чека окончање састанка представника Уједињених нација и гувернера Баразија.

Између петка и понедељка евакуисано је више од 1.150 људи из Хомса, а Светски УН програм за храну испоручује довољно хране за још 1.550 породица које се налазе у опкољеним градским насељима.

Операцију је помогла међународна заједница за пружање, очајнички потребне хуманитарне помоћи за око 3.000 људи колико се процењује да је остало заробљено од кад град, под контролом, држе сиријски побуњеници у последњих 18 месеци, а Асадова војска га држи под опсадом.

Трупе сиријске владе Башара ал Асада које држи у блокади град Хомс дозволиле су да 111 мушкараца, који су према годинама борбено способи, напусте области које су под контролом побуњеника.

Та група мушкараца је, како наводе сиријски медији, претходно испитана и утврђјено је да немају везе са антирежимским побуњеницима.
Сиријска државна телевизија је пренела изјаву градоначелника Хомса Талала Баразија да су мушкарци, узраста између 16 и 54 године, напустили јуче Хомс током прекида ватре, након што су се сами предали властима и са њих скинута сумња.

 Хуманитарци су данас наставили евакуацију Сиријаца из опкољеног Хомса где је остало 450 грађана, пошто је тродневно примирје продужено паралелно са почетком нове, друге рудне мировних преговоре зараћених страна у Женеви.

Од петка је из Хомса евакуисано 800 цивила, већином жена и деце.

Извор: Блиц

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *