Вијести, Свијет

У Фергусону може све, што није могло на Мајдану

Тек пред јутро 26. новембра у САД су се мало смирили нереди, изазвани догађајима у градићу Фергусон, у држави Мисури. Протести поводом ослобађања полицајца који је у августу убио ненаоружаног 18-годишњег афроамериканца, захватили су до 26. новембра 35 држава: од Њујорка до Калифорније. Порота је утврдила да полицајац није прекршио инструкције органа реда.

У самом Фергусону гувернер је прогласио ванредно стање и позвао у помоћ полицији националну гарду. Против демонстраната су употребљена оклопна возила, полиција је применила гранате са сузавцем, електричне пендреке. На данашњи дан у граду је већ ухапшено преко 60 демонстраната. Председник САД Барак Обама већ два пута се обраћао Американцима. Он је објавио да ће сви кривци за нереде, подметање пожара и крађу бити строго кажњени по закону.

Према последњој статистици ФБИ, 2013. године у САД полиција је извршила 461 неосновано убиство. Тако великог броја жртава државног насиља није било још никада у читавој историју сакупљања оваквих података. Основано убиство је физичко ликвидирање човека од стране полицијског службеника, ФБИ или других државних органа, извршено за време службе и под оправданим околностима. То је отприлике 3% убистава свих врста извршених у САД у наведеној години.

Али највише чуди реакција председника земље Барака Обаме.

Обама је објавио у Белој кући да ће сви учесници нереда у Фергусону бити кажњени по закону.

Било је сасвим очигледно да ће пресуда изазвати немире не само у Фергусону, већ и по читавој Америци. Зато желим да напоменем да смо ми пре свега земља која је изграђена на владавини закона. Ми морамо да се сложимо да је Велика порота имала право да донесе такву одлуку. Они који излазе на протесте, нека чине то мирно. У нашем друштву и даље постоје проблеми, али они се не решавају путем разбијања излога и паљења аутомобила. Проблеми неће нестати и њима не може да се оправда вандализам.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Русија изражава своју резигнираност поводом одлуке америчке власти да растера мирни протест у Фергусону, прође булдожерима и пендрецима преко демократских права и људског достојанства. Таква одлука је неприхватљива и не одговара демократији, рекао је Лавров.

САД у датом случају делују по принципу: не видим дебло у свом оку, а у туђем видим зрно песка. Потпуно стандардна америчка пракса, каже аналитичар Руског института за стратешка истраживања Сергеј Михајлов.

Иза догађаја у Фергусону сасвим очигледно се види фактор разочарања које осећа афроамеричко становништво поводом социјалних и политичких процеса у земљи. Када је Барак Обама, први тамнопути председник у историји САД био изабран на ову дужност 2008. године, афроамериканци су везивали за то посебне наде у побољшање животних услова, јачање својих права. А ове наде су се испоставиле илузорним.

Насиље на улицама Фергусона / © Фото: Ројтерс/Jim Young

Насиље на улицама Фергусона / © Фото: Ројтерс/Jim Young

Фергусон је у суштини предграђе једног од највећих градова Мисурија, Сент-Луиса. Две трећине становништва града чине афроамериканци. А у полицији од скро 60 запослених само троје има тамну боју коже. Каква ту може да буде „расна хармонија“.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *