Вијести, Свијет

У Европској унији се спрема побуна против антируских санкција

У ГЛАВНОЈ УЛОЗИ ЈЕ ГРЧКА, АЛИ ЋЕ ЈОЈ СЕ ПРИДРУЖИТИ МАЂАРСКА, СЛОВАЧКА И КИПАР

        У ЕВРОПСКОЈ унији расте незадовољство санкцијама према Москви и на помолу је својеврсна побуна коју предводи Грчка, а придружиће јој се, по свему судећи, Мађарска, Словачка и Кипар, пише данас британски лист Даиљ Телеграпх.

        Ригидан однос Европе према Грчкој стратешки је поклон који је ЕУ дала руском председнику Владимиру Путину као на тацни који он неће одбити, наводи британски дневник.

        Брисел је својим понашањем, сам гурнуо грчког премијера Алексиса Ципраса у Путинов загрљај и руски председник је сам рекао да његова посета Москви „није могла доћи у бољем тренутку“.

        Ципрас је из Москве поручио да је Грчка суверена земља са неупитним правом да користи своју геополитичку улогу.

        Санкције Европске уније према Русији истичу у јуну – уколико се 28 земаља не сложи да их продужи.

        Ципрас је, међутим, већ наговестио своје противљење томе, а евентуални вето Грчке на санкције охрабриће мађарског премијера Виктора Орбана да се придружи тој побуни.

        Словачка такође полако напушта оно што је некад био јединствен (мада несложан) ЕУ фронт за одвраћање Кремља од нових корака у Украјини.

        Брисел би могао једну чланицу да доведе у ред, али не и више непослушних земаља. ЕУ постаје немоћна пред сопственом интерном „петом колоном“, пише британски лист.

Aлексис Ципрас и Владимир Путин

Aлексис Ципрас и Владимир Путин

Непотребно је рећи да би необнављање санкција у тренутку, када је Донбас још под контролом проруских снага, ставило клипове у точкове америчко-европских односа, додатно слабећи Северноатлантску алијансу и оно што остаје од западне безбедносне структуре.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *