Вијести, Свијет

Турске власти систематски помажу терористима

Дамаск затражио од УН да позову Турску на одговорност због помагања терористима

 

САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН ДОСТАВЉЕН СПИСАК СА 546 ИМЕНА ТЕРОРИСТА ИЗ ЈЕМЕНА КОЈИ СУ У СИРИЈУ УШЛИ ИЗ ТУРСКЕ
  • Сиријска армија у индустријском центру Адра ослободила 5000 цивила-талаца, а у Муадамији право на амнестију искористило чак 11 командира побуњеничких снага и положило оружје

ЗВАНИЧНИ Дамаск званично је затражио од Уједињених нација да позову на одговорност  Турску и све друге земље које помажу терористима да долазе у Сирију и још их наоружавају.

Стални представник Сирије при УН, Башар Џафари, захтев свог државног врха образложио је овако:

„Турске власти систематски помажу терористима да упадну у цео низ наших области, укључујући Баб-ел-Хава, Фауз, Аин-ел-Бајда,  Хирбат-ел-Џауз и Раиханија и насеља Газала, Тел-ал-Дахаб и Атима. Турска подржава групе које свакодневно изводе нападе на сиријски народ, државне установе и инфраструктуру. Ти терористи нападају чак и болнице, школе, муслиманске и хришћанске светиње, дипломатска представништва, па и школске аутобусе са децом”.

Џафари је навео да је Турска омогућила улазак у Сирију великој групи терориста из Либије, Чада, Чеченије и Казахстана.

Стални представник Дамаска приложио је чак и списак са 546 имена терориста из Јемена који су у Сирију дошли из Турске.

Сиријски захтев УН појавио се у дану када су трупе лојалне шефу државе Башару Асаду коначно преузеле контролу над индустријским градом Адра и при том ослободиле око 5000 цивила-талаца.

Владине снаге су имале успеха и на другим појиштима око Дамаска: у предграђу Дума су убиле око 30 терориста, а у Харасти, Ербину и Јабруду гоне побуњенике.

tur_sir_123

Како је јавила телевизија Ал-Мајадин, у приградском насељу Муадамија оружје је положило чак 11 командира опкољених побуњеничких јединица. Сви су искористили право на амнестију.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *