Свијет

Трампа руше са свих страна, а он победио у Мисисипију, Мичигену и на Хавајима

ИЗГУБИО САМО У АЈДАХУ ИАКО ЈЕ 47 ОДСТО РЕПУБЛИКАНСКЕ ПОЛИТИЧКЕ РЕКЛАМЕ – ПРОТИВ ЊЕГА

  • Да би добио номинацију Републиканске партије за председника САД, Трамп ће морати да добије 1237 делегатских гласова, а како сада ствари стоје – ако прође добро и у Охају и на Флориди недостајаће му још 50-52 одсто. Међутим, аналитичари процењују да је то за њега достижно јер је већ прошао предизборе у јужним државама у којима је имао слабије шансе због великог броја хиспанојезичних и црначких гласова

        ХИЛАРИ Клинтон и Доналд Трамп учврстили су своје вођство у првој фази председничке трке.

        Републикански бирачи и активисти изјашњавали су се у четири, а демократске у две америчке државе.

        Како се и очекивало, Клинтонова је свог јединог ривала, сенатора из Вермонта Бернија Сандерса, веома убедљиво победила у јужној држави Мисисипи, углавном гласовима црнаца и жена. Али, изгубила је – додуше, са малом разликом – у Мичигену, значајнијој и већој држави.

        Трамп је уверено победио и у Мисисипију (47 одсто гласова, Тед Круз 36 одсто) и у Мичигену (37 одсто гласова, Круз 24,9 одсто), чиме је показао да кампања коју против њега воде врх Републиканске партије, крупни капитал и они који Америком владају из сенке засад не успевају да га торпедују.

        А победио је и на Хавајима (43 одсто, Круз 32 одсто). Једино је изгубио у Ајдаху (28 одсто, Круз 45 одсто).

        Није га зауставило ни то што је прошле недеље чак 47 одсто свих републиканских рекламних политичких клипова било уперено против њега.

        Данас и сутра ће се код републиканаца гласати у државама Охајо и Флорида. Исход тих предизбора биће пресудан за сенатора са Флориде Марка Рубиа и гувернера Охаја Џона Кејсика. Ако не победе убедљиво – то ће за њих бити крај трке.

        Ако Трамп и то успешно преброди, односно ако победи – у финишу прајмериз постаће фактички недостижан.

        У том случају, Крузу неће много помоћи ни ако се Рубио и Кејсик повуку из трке у његову корист.

        Да би добио номинацију Републиканске партије за председника САД, Трамп ће морати да добије 1237 делегатских гласова, а како сада ствари стоје – ако прође добро и у Охају и на Флориди недостајаће му још 50-52 одсто. Међутим, аналитичари процењују да је то за њега достижно јер је већ прошао предизборе у јужним државама у којима је имао слабије шансе због великог броја хиспанојезичних и црначких гласова.

        Ако изгуби од Кејсика у Охају, а победи само на Флориди – биће му потребно још 59 одсто гласова, што је тешко достижно, али достижно. Ако не победи ни на Флориди – недостајаће му још 69 одсто, а за то би му био потребан подвиг.

Трампа руше са свих страна, а он победио у Мисисипију, Мичигену и на Хавајима

Трампа руше са свих страна, а он победио у Мисисипију, Мичигену и на Хавајима

У случају овог најнеповољнијег сценарија – у игру ће на конгресу Републиканске партије ући закулисне игре, „брокери“, велики новац и владари из сенке. А то републиканцима гарантује раскол…

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара