Вијести, Свијет

Томислав Николић у Хавани: Сада су преломни тренуци за Србију

РЕКАО КУБАНЦИМА ДА ЋЕ ИМ АМЕРИКАНЦИ ПОСТАВИТИ ТЕШКО ОСТВАРИВЕ УСЛОВЕ

  • „Ми ћемо успети да сачувамо пријатељство и на истоку и на западу и ми смо им рекли – ви сте се посвађали, али ви ћете и да се помирите. Ми нећемо да нас питате што смо били са вама, а не са њима. Боље да ми вас питамо што сте се свађали“
  • „Америка ће да вам постави питање економског уређења, демократије, вишестраначког система… То раде у целом свету. Али, постоје две комунистичке партије у свету које успешно воде свој народ – то су комунистичке партије Кубе и Кине, и нису направиле грешку коју смо ми направили, да се држава склони из привреде“
  • „Србија и Куба, која је далеко одмакла у производњи лекова, биогенетском инжењерингу и молекуларној биологији, могле би заједно да производе лекове. Могли бисмо да будемо Кубин ослонац у Европи. Аеродром Београд може да се отвори за све летове за Хавану и да сви летови за Кубу иду преко Београда“

        СРБИЈА жели да буде чланица Европске уније, али и да задржи сва своја стара пријатељства, јер ће тиме осигурати бољи живот за своје грађане, изјавио је данас председник Републике током посете Куби.

        Николић је, у разговору са кубанским медијима, рекао да Србија привлачи инвеститоре из целог света, да су јој скоро свуда отворена бесцаринска тржишта, да хоће да се ослободи огромног терета незапослености, као и да настоји да постане модерно уређена европска држава.

        „И ми ћемо то да успемо. Неки траже од нас да се определимо да бисмо успели, а ми ћемо у ствари успети ако се не определимо. Србија може да мења руководства, али пријатељства и историју не може, док будућност може“, рекао је Николић додајући да Србије, када размишља о будућности мора и да размишља о прошлости.

        Према његовим речима, сада су преломни тренуци за Србију.

        „Влада је предузела оштре мере штедње. Грађани разумеју да је то било потребно и да је то морало, али очекујем резултате од тога“, рекао је Николић.

        Он је додао да би Србија и Куба, која је, како каже, далеко одмакла у производњи лекова, биогенетском инжењерингу и молекуларној биологији, могле заједно да производе лекове.

        „Могли бисмо да будемо Кубин ослонац у Европи. Аеродром Београд може да се отвори за све летове за Хавану и да сви летови за Кубу иду преко Београда“, рекао је Николић.

        Председник Србије истакао је да је пријатељство две државе неизбрисиво и да их повезује то што никада нису биле саме.

         „Ми ћемо успети да сачувамо пријатељство и на истоку и на западу и ми смо им рекли – ви сте се посвађали, али ви ћете и да се помирите. Ми нећемо да нас питате што смо били са вама, а не са њима. Боље да ми вас питамо што сте се свађали“, рекао је Николић.

        Одговарајући на питања новинара Николић је истакао да су санкције против Кубе заправо биле санкције против њеног народа, додавши да је срећан што сада Куба разговара са Сједињеним Америчким Државама, али да је свестан да ће пред њу бити постављени тешко оствариви услови.

        „Америка ће да постави питање економског уређења, демократије, вишестраначког система… То раде у целом свету. Али, постоје две комунистичке партије у свету које успешно воде свој народ – то су комунистичке партије Кубе и Кине, и нису направиле грешку коју смо ми направили, да се држава склони из привреде“, рекао је Николић.

        Он је објаснио да држави треба новац како би помогла сиротињи, школству, здравству, судству, војсци, полицији…

Раул Кастро одликовао српског председника

Раул Кастро одликовао српског председника

„Али зато мора да зна шта ради привреда. Свуда држава има утицаја на привреду. Вишестраначки систем не може да се уведе на силу, а нарочито не може да буде лако уведен у државама којима треба јединство народа. Да Куба није имала јединство народа не би оволико дуго издржала под санкцијама. Да су се странке међусобно свађале, не би издржала“, закључио је Николић.

Сарадња у области здравства и фармацеутске индустрије

Томислав Николић је током посете Центру за молекуларну имунологију у Хавани рекао да ће након договора са председником Кубе Раулом Кастром у области здравства и фармацеутске индустрије стручни тимови две владе договорити облике сарадње у најкраћем могућем року.

Основни циљ Центра за молекуралну имунологију је истраживање и развој нових производа за дијагностику и лечење рака и других болести повезаних са имуним системом, саопштила је данас Служба председника Србије за информисање.

Институт има заокружен производни процес од истраживања, развоја производа, производње до продаје и маркетинга. Има 21.000 запослених и 78 производних погона и сарађују са свим важнијим институтима у свету.

Основни истраживачки пројекти су фокусирани на рак, имунотерапију, посебно за развој молекуларних вакцина, које су базиране на супстанцама које стимулишу организам да производи антитела која спречавају дељење канцерогених ћелија.

Лекови су апсолутно нетоксични и примењују се након радиотерапије или хемотерапије.

Центар има веома добру праксу у превенцији и терапији онколошких обољења. Успешно се примењује вакцина против рака плућа и рака простате.

Николић је током другог дана званичне посете Хавани, такође посетио и Центар за генетски инжењеринг и биотехнологију „Био Куба Фарма“, институцију која омогућава висок ниво у истраживању и развоју, производњи биолошких производа добијених методама савремене биотехнологије, базираним на најсавременим достигнућима светске науке и технологије.

Институт је заслужан за директан допринос економском и социјалном развоју Кубе.

Његов утицај је везан за здравство, пољопривреду и животну средину.

Лекови које производе намењени су за превентивну и примењену медицину. Институт интензивно ради на примени најсавременијих светских стандарда и процедура.

Институт има 78 производних објеката у којима се производи 592 фармацеутска производа. Међу њима су производи против инфективних болести, онколошких обољења, кардиоваскуларних обољења, а успешно реализују и програм против дијабетеса и сродних обољења.

Такође, велика пажња је посвећена превенцији болести кроз примену профилактичких вакцина, затим програму за рану дијагностику рака, укључујући терапеутске вакцине, мониторинг и третирање дијабетеса и сродних болести као што је дијабетски чир стопала.

Истовремено, институт води програм за дијагностику и мониторинг у области кардиологије и неурологије са најновијом медицинском опремом, као и програм за детекцију аномалија и наследних метаболичких болести.

Институт је светски познат по успешном лечењу хепатитиса Б, рака коже и свињског грипа.

Председник Србије посетио је и фабрику дувана Кохиба (Цохиба).

Фабрика дувана Кохиба је најпознатији произвођач цигара и томпуса.

Руководство фабрике срдачно је поздравило председника Николића, као високог госта из пријатељске земље.

Председник Србије обишао је производњу и упознао се са свим етапама израде најбољих томпуса и цигара на свету.

Преко 25.000 кутија се производи годишње – ручно, класификоване по старости, боји, ароми.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *