Вијести, Свијет

THE GUARDIAN: Победа левичарске Сиризе уздрмаће Европу у корену

УТИЦАЈНИ ЛОНДОНСКИ ЛИСТ ТВРДИ: НИКО НЕ ЗНА ШТА ЋЕ СЕ ДАЉЕ ДОГАЂАТИ

  • РОЈТЕРС: „Ципрасова очекивана победа повећава изгледе и за скори улазак у клинч с владом немачке канцеларке Ангеле Меркел, а могла би да доведе у питање и дистрибуцију наредне транше више од седам милијарди евра међународне помоћи Грчкој”

         ЗАПАДНИ медији оценили су вечерас у првим реаговањима да ће победа левичарске партије Сириза у Грчкој уздрмати Европу до корена, али потрести и глобална тржишта.

         Победа Сириза представља одлуку народа да одбаци строге мере штедње, коју треба поштовати, наводи британски The Guardian и оцењује да ће та победа уздрмати до корена Европу.

         Подсетивши да су Грци шест година протестовали против круте дисциплине еврозоне, лондонски дневник истиче да су грађани, посебно средња класа, коначно изгубили стрпљење и одбацили политику строгих мера штедње владе премијера Антониса Самараса и определили се за левицу.

         „Последица тога јесте да прошлост више не може да служи као показатељ будућности, бар не у Грчкој, а можда ни у другим деловима Европе”, пише у уводнику.

         Будући премијер Алексис Ципрас, лидер Сиризе, добио је мандат да спроведе огромне промене и ублажи досадашње мере.

         „Питање и за Грчку и за Европу јесте шта ће се сада догодити. Нико још нема одговор на то”, пише у тексту.

         Према The Guardian, главно питање биће да ли нова влада у Атини и међународни кредитори могу да нађу заједнички интерес за постизање договора који ће задовољити и Грке и остатак еврозоне, посебно Немачку, а да при том не изазове ефекат домина широм зоне евра ако и друге земље потраже слична решења.

         Такав исход највише ће зависити од Немачке, која се и даље претвара да еврозона може да успе једино ако настави с фискалном исправношћу, која је заправо и изазвала политички потрес у Грчкој, оцењује лист.

         За немачку канцеларку Ангелу Меркел то неће бити нимало лако, али ако у Грчкој и остатку еврозоне не дође до пораста потрошње, цела Европа могла би да се суочи са оваквим или још горим изазовима, упозорава The Guardian.

         „Нови почетак није потребан само Грчкој, већ целој зони евра. Време је да север почне да слуша поруке које стижу с југ”, закључује дневник у уводнику.

         И западне агенције указују на то да је победа Сиризе забринула међународне кредиторе пошто би могла да означи преокрет у Европи, где популистичке партије и у неким другим земљама најављују кампање против мера штедње, као и да доведе у питање опстанак Грчке у зони евра.

         Ројтерс наводи да ће Ципрас бити први премијер неке чланице еврозоне који се отворено противи условима које су ЕУ и ММФ наметнули током економске кризе.

         „Његова очекивана победа повећава изгледе и за скори улазак у клинч с владом немачке канцеларке Ангеле Меркел, а могла би да доведе у питање и дистрибуцију наредне транше више од седам милијарди евра међународне помоћи Грчкој”, оцењује британска агенција.

         Слоган Ципрасове кампање „Нада се враћа!” очигледно је привукао бираче, изнурене од мера штедње после шест година кризе која је резултирала порастом стопе незапослености на 25 одсто и страха милиона Грка од сиромаштва.

         Associated Press (АП) оцењује да би победа Сиризе могла да изазове потресе на глобалним тржиштима и доведе у питање останак Грчке у зони евра. Ципрас је, како подсећа америчка агенција, обећао преговоре о условима помоћи Грчкој и најавио да ће тражити отпис великог дела дуга од 240 милијарди евра.

         Он је у предизборној кампањи рекао и да ће одбацити многе реформе које су тражили кредитори, укључујући смањење пензија и минималних зарада, као и да ће преиспитати неке приватизације и отпуштања у јавном сектору.

Победа левичарске партије Сириза у Грчкој

Победа левичарске партије Сириза у Грчкој

Уколико нова влада у Атини не нађе решење у договору с кредиторима, Грчка би могла да се суочи с банкротом, оцењује АП.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *