Вијести, Свијет

THE ECONOMIC COLLAPSE: Америка је за десет година изгубила 56.000 фабрика

ПОСЛЕ 2001. ГУБИЛА У ПРОСЕКУ – 15 ФАБРИКА ДНЕВНО – НАЈТЕЖЕ ПОГОЂЕН „ФАБРИЧКИ ПОЈАС”

  • Ојађени Американци указују да су САД по завршетку Другог светског рата имале најмоћнију производну базу коју је свет икада видео и да је Америка тада производила више него све остале земље заједно

         ДЕО америчког Средњег Запада и Источне обале – који је деценијама био познат под називом „Фабрички појас” – економски пропада јер су САД од 2001. године изгубиле више од 56.000 фабрика.

         Како је израчунао The Economic Collapse, САД су пуних десет година (до 2011.) губиле по – 15 фабрика дневно.

         „Пропадање је највише погодило ове градове: Кливленд, Сагино, Јангстаун, Толедо, Гери, Рединг, Акрон, Флинт, Бафало… То су градови који су некада били на шпицу раста своје производње, са породицама које су припадале просперитетној средњој класи. Сада је у њима већина радних места затворена, а ти градови су тек сенка онога што су били ранијих година. Деценије лаганог економског пада сада се виде чак и на њиховој архитектури јер ти градови изгледају депресивно” – оценио је The Economic Collapse.

         У објављеном чланку се наглашава да су САД по завршетку Другог светског рата имале најмоћнију производну базу коју је свет икада видео. Америка је производила више него све остале земље заједно.

         Све је кренуло низбрдо, тврди The Economic Collapse, када је била донета одлука да се увози туђа јефтинија роба.  То, у почетку, није много сметало гигантској економији САД, али је постепено довело до губитка десетина хиљада производних капацитета и милиона и милиона добро плаћених радних места.

         Исти процес је погодио и друге делове САД, али нико није прошао тако лоше као „фабрички појас”, заједно са Илијонсом, Индијаном, Мичигеном, Охајом и Пенсилванијом. У тим деловима САД на сваком кораку се могу видети затворене фабрике, напуштене приватне куће и државна здања у руинама.

Америка је за десет година изгубила 56.000 фабрика

Америка је за десет година изгубила 56.000 фабрика

The Economic Collapse свој текст завршава овако: „Већина наших угашених радних места преселила се у иностранство, а америчке породице пате. Принуђени смо још и да од Кине тражимо новац на зајам”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *