Свијет

Тако је било и са Југославијом: ЕУ се распада

Britanija-300x165

Брисел је данас оштро реаговао на најаву британског премијера Дејвида Камерона да ће расписати референдум о чланству Велике Британије у ЕУ ако се не удовољи његовим захтевима, одбацујући ту идеју као себичну и потенцијално опасну.

Камерон је данас у програмском говору пред британским парламентом обећао да ће референдум о останку Британије у ЕУ бити расписан средином другог мандата његове владе, а најкасније до краја 2017, уколико Британија не буде изузета од већине правила које важе за остале чланице.

Међутим, још пре него што је Камерон завршио говор бројни европски лидери и функционери почели су да преко друштвене мреже „Твитер“ оштро критикују ту идеју.

„Не треба Британија да нас гледа из доверске луке, него као пуноправни члан“, написао је на свом „Твитер“ налогу Мартин Шулц, председник Европског парламента, и додао да „ЕУ а ла карт“ за коју се Камерон залаже „не долази у обзир“.

Шведски министар иностраних послова Карл Билт се надовезао речима да је „једно бити флексибилан, а друго тражити ЕУ са 28 брзина“.

„То онда није ЕУ, него русвај“, написао је Билт на “Твитеру”.

Француски министар иностраних послова Лорен Фабијис је још пре говора, чији је садржај достављен медијима неколико сати раније, упозорио Камерона да „ЕУ није јеловник са кога свако наручује оно што воли“.

„Недавно сам имао састанак с британским пословним људима, којима сам рекао:“Слушајте, ако Велика Британија одлучи да напусти Европу, прострећемо вам црвени тепих““, казао је француски министар Радију Франс, алудирајући са цинизмом на недавну Камеронову изјаву да је Британија спремна да простре црвени тепих компанијама које због повећања пореза напуштају Француску.

С друге стране, Најџел Фараџ, посланик у Европском парламенту и вођа изолационистичке партије УКИП, није био задовољан Камероновим говором, са образложењем да је премијер сувише попустљив према ЕУ и да из Уније треба изаћи одмах.

„Он само муља и покушава да одложи ту ствар“, рекао је Фараџ у изјави за медије.

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара