Вијести, Свијет

Тајни ратови Америке

4fgfgfggf2

Чиме се баве амерички војници у Немачкој? Тиме што организују одавде тајне операције у свим крајевима земљине кугле. А одговарајући немачки ресори се налазе често њима на услузи. Тако започиње немачки Зидојче Цајтунг публикацију материјала сакупљених заједно са радиостаницом NDR у току истраге коју су спровела оба издања. Током две године тим новинара Зидојче Цајтунг и NDR, укупно око 30 људи, брижљиво је проучавао тајне операције америчке војске на територији Немачке. И сада учесници ове акције намеравају да започну дугорочно објављивање материјала које су сакупили у виду чланака, радијских и ТВ емисија под заједничким називом Тајни рат.

Најскандалознији резултат истраживања је чињеница да амерички специјалци који се налазе у командном пункту у Штутгарту, управљају летовима бојевих беспилотних летелица изнад појединих афричких земаља. Између осталог, „копнени пилоти“ САД извршили су нападе бојевих беспилотних летелица на претпостављене терористе у Сомалији.

Контигент америчких оружаних снага налази се на територији Немачке од доба окончања Другог светског рата. Данас је у његовом располагању око 40 војних база и пунктова подршке, између осталог широко позната велика ваздухопловна база у Рамштајну и Афричка команда ратнов ваздухопловства САД у Штутгарту.

Тема тајног рата треба да буде предмет озбиљних дискусија, тражи данас низ посланика немачког бундестага. После објављених раскринкавања не може се забијати глава у песак. У извесној мери овај став потврђује професор права са универзитета Гисен Тило Маруан.

Американци не треба да траже дозволу Немачке, рекоа је професор у радијском интервјуу, коментаришући летове америчких беспилотних летелица. Али они су обавезни, и то проистиче из њиховог статуса у оквиру споразума унутар НАТО-а, да поштују право земље у којој бораве и да се суздржавају од дејстава која не одговарају духу споразума.

Између осталог, сматра заменик директора Института за политичку и војну анализу Александар Храмчихин, тешко да ће новинарске истраге деловати на Американце.

То да раскринкавање немачких листова неће утицати на Американце сасвим је тачно, говори експерт. А у целини америчко сприсуство се смањило после хладног рата много пута. Али оно се смањило до оног минимума после којег следи потпуно повлачење трупа, што није реално. Да проти тога буду и сами еврољани, својим снагама они ни од кога нису у стању да се заштите.

За 70 послератних година, резимира Зидојче Цајтунг, односи између САД и Немачке прошли су пут од режима окупације до сарадње две суврене државе. Али да ли је Немачка суверена? На ово питање могу да одговоре, очигледно, само сами партнери.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *