Вијести, Свијет

Свет је пред гором кризом од оне из 2008.

ДОЋИ ЋЕ ДО УРУШАВАЊА МОДЕЛА ЕКОНОМСКОГ РАСТА ЗАСНОВАНОГ НА ПОТРОШАЧКИМ КРЕДИТИМА

  • Улогу „окидача“, по процени првог човека Дагонг Гуана Ђианжонга, могло би одиграти „урушавање модела економског раста заснованог на потрошњи на кредит“

       

ШЕФ кинеске рејтинг-агенције Дагонг – Гуан Ђианжонг – упозорио је да ће се свет суочити са финансијском кризом „гором од оне из 2008. године“.

        Прецизирао је да ће се светска економија са „новом глобалном финансијском кризом“ суочити у наредних неколико година.

         „Тешко је предвидети тачно време избијања кризе, али су сви симптоми њеног приближавања већ видљиви: пораст дуговања, несигуран развој САД, Европске уније и Кине и целог низа земаља у развоју. У сваком случају, нагласио је Ђианжонг, ситуација је гора него уочи кризе из 2008. године“.

        Улогу „окидача“, по процени првог човека Дагонг, могло би одиграти „урушавање модела економског раста заснованог на потрошњи на кредит“.

         „Основни потрошачи су развијене земље, пре свега САД и ЕУ. Те земље се могу развијати само уколико постоји потрошачка тражња, а њен основни генератор су кредити. Проблем је – подвукао је Ђианжонг – што САД, ЕУ и Јапан повећавају потрошњу за рачун кредитирања и одложених плаћања. Ту је опасност! Истим путем су ишле и земље у развоју, па се светска економија развијала по формули – потрошња на рачун новца који ће тек бити зарађен“.

        По његовој процени, садашња криза у Русији изазвана је искључиво западним санкцијама, а не унутрашњим факторима.

        Насупрот Русији, кризе у САД и у ЕУ имају унутрашње корене. Ђианжонг указује да су размере потрошачког кредитирања у том делу света већ направиле рискантне „мехурове“, а цео проблем је потом – преко политике „квантитативног смекшавања“ (упумпавања новца из емисије) – проширен и на „остатак света“. Цех, уверен је кинески експерт, већ почиње да плаћа цео свет.

Гуан Ђианжонг

Гуан Ђианжонг

Америчка рејтинг-агенција С&П претходних дана је суверени кредитни рејтинг Русије смањила на „ВВВ – “, а Дагонг је рејтинг Русије задржао на нивоу „А“. Уз образложење: руска економија ће издржати спољни притисак и „остати стабилно место за инвестирање и развој“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *