Вијести, Свијет

„Све државне институције Америке, осим армије, углавном трпе неуспехе”

БИВШИ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД: ШТА СЕ ТО ДОГОДИЛО СА НАЦИЈОМ КОЈА ЈЕ ГОВОРИЛА „ДА, МИ ТО МОЖЕМО”?

  • Конгрес се нашао у безизлазном положају. Председника сматрају неодлучним сметењаком. У Врховном суду САД дошло је до неотклоњивог раскола

         Пише: Патрик БЈУКЕНЕН *

         СВЕ што се у последње време догађа у САД подрива веру Американаца у компетентност њихових лидера и њихове владе.

         Сада већина грађана Америке сматра да се земља котрља низбрдо и да њихова будућност неће бити тако добра као што је била прошлост. Зато што се земља креће у погрешном правцу.

         Наше друштво осећа неспокојство и слабост… Људи се питају: шта се то догодило са Америком? Шта се догодило са нацијом која је говорила „да, ми то можемо”? Шта се то догодило са свима нама?

         За све ово постоје важни разлози.

         Због недавних ратова у Авганистану, Ираку и Либији, свима је постало горе – и њима и нама. Уласком у нови рат у Ираку и Сирији, ми нисмо претходно разрадили стратегију која би заслуживала поверење и нисмо тамо упутили довољан број војника да бисмо могли да победимо Исламску државу. Зато Американци већ почињу да питају: зашто је и тај рат постао наш?

         Проблем је и што производна база САД пропада, а најбољи пример за то је – Детроит.

         Ако држава у нечему треба да има водећу улогу, онда су то градња путева, мостова, аутомагистрала и аеродрома. Ово важи и за управљање државним школама. Међутим, инфраструктура САД се руши, америчка деца се на међународним такмичењима у знању све лошије пласирају, а расне разлике све до данас нису уклоњене из образовања, упркос томе што су током протеклих пола века у просвету уложени билиони долара.

         Наше државне институције, осим армије, углавном трпе неуспехе.

         Конгрес САД се нашао у безизлазном положају. Председника САД сматрају неодлучним сметењаком. У Врховном суду САД дошло је до неотклоњивог раскола.

Патрик Бјукенен

Патрик Бјукенен

Песник Јејтс је написао: „Све се распада, центар се не држи – анархија овладава светом”.

* Аутор је радио у администрацијама Ричарда Никсона, Џералда Форда и Роналда Регана, а био је и кандидат за председника САД

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *