Вијести, Свијет

Сукоб џихадиста и других побуњеника у Сирији

032614

Стотине џихадиста Исламске државе у Ираку и Леванту (ЕИИЛ) напредовало је у сриједу према граничном пријелазу између Сирије и Турске након борби с побуњеничком групом, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права (ОСДХ).

– Стотине бораца ЕИИЛ-а напредује од прошле ноћи према Баб ел-Саламеу који је затворен с турске стране – изјавио је новинској агенцији АФП директор Рами Абдел Рахман.

Ово напредовање долази након борби с бригадом Сјеверна олуја, група која је дио Слободне сиријске војске (ФСА), побуњеничке снаге коју потпомажу арапске и западне земље.

ЕИИЛ је заузео најмање два села у близини Азаза, мјеста удаљеног неколико километара од граничног пријелаза, натјеравши становнике да побјегну из ове зоне.

– Борци бригаде Сјеверна олуја су се повукли са својих положаја и сједишта кад су осјетили да се не могу одупрети прије доласка џихадиста, прецизирао је Абдел Рахман, чија се организација ослања на широку мрежу активиста и медицинских извора у Сирији.

ЕИИЛ је ушао 18. септембра у град Азаз који је био под контролом ФСА. Смртоносне борбе су избиле између двије границе, натјеравши Анкару да затвори гранични пријелаз са своје стране.

Након једног споразума, ФСА се повукла из града, с изузетком Сјеверне олује.

Напредовање ЕИИЛ-а у сриједу је дошло док се појачавају борбе између ЕИИЛ-а, повезаног с Ал-Каидом, и група ФСА-а, посебно на сјеверу Сирије, који је измакао у великом броју режимским трупама предсједника Башара ел-Асада.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *