Вијести, Свијет

Стране и међународне НВО моћи ће да буду проглашене за „непожељне у Русији”

АКО УГРОЖАВАЈУ УСТАВНИ ПОРЕДАК, ОДБРАМБЕНУ МОЋ ИЛИ БЕЗБЕДНОСТ РФ

  • НВО које буду стављене на тај списак – уколико већ делују у Русији – биће одмах затворене, и суочиће се са тренутним замрзавањем свих својих актива на територији РФ. Банке и друге финансијске институције мораће да прекину све новчане операције са њима и за њихов рачун

         РУСКИ председник Владимир Путин потписао је закон који ће омогућити надлежним државним органима да стране и међународне невладине организације проглашавају „непожељним у Русији”.

         У образложењу ове одлуке поред осталог пише: „Деловање стране или међународне невладине организације које представља претњу основама уставног поретка Русије, одбрамбеној способности земље или безбедности државе основ је да таква НВО буде проглашена за непожељну на целој територији Руске Федерације”.

         НВО које буду проглашене за „непожељне” изгубиће право да на територији Русије отварају своје „филијале”, да дистрибуирају своје информативне и друге „материјале” и да наступају у руским медијима. Забрана ће подразумевати и – реализацију било каквих пројеката у РФ.

         Одлука о проглашавању НВО за „непожељне у Русији” – биће у надлежности државног тужиоца који ће бити дужан да своје потезе усаглашавама са Министарством унутрашњих послова РФ.

         Списак „непожељних” страних или међународних НВО водиће и ажурирати Министарство правде Русије.

         НВО које буду стављене на тај списак – уколико већ делују у Русији – суочиће се са тренутним замрзавањем свих својих актива на територији РФ. Банке и друге финансијске институције мораће да прекину све новчане операције са њима и за њихов рачун.

Руски председник Владимир Путин

Руски председник Владимир Путин

Све што такве НВО буду имале у Русији у моменту проглашавања за „непожељне” биће затворено.

Руководиоци „непожељних” НВО – уколико ипак наставе да делују – моћи ће да буду осуђени и на казну затвора до шест година.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *