Вијести, Свијет

Статус Крима и Корзике везују за референдум у Шкотској

Симферопољ – Вршилац дужности премијера Крима Сергеј Аксјонов поручио је да Европа, уколико предстојећи референдум у Шкотској прогласи легитимним, мора да призна резултате гласања и о статусу Крима.

Статус Крима и Корзике везују за референдум у Шкотској

„Признање референдума у Шкотској значиће да Брисел, такође, аутоматски треба да исто учини и са гласањем одржаним у марту о статусу Крима, и то без било каквих питања или сумњи“, наглашава Аксјонов.

Он је запитао да ли ће се разликовати реаговање Брисела на исход референдума у Шкотској од случаја у вези са Кримом након присаједињења Русији.

„Да ли ће увести санкције Шкотској? Или ће их бомбардовати и нападати тенковима? Само желим да знам како ће западноевропске земље протумачити сличан процес“, рекао је Аксјонов.

Референдум у Шкотској заказан је за 18. септембар.

Крим је постао дио Русије након референдума одржаног 16. марта. Међутим, већи дио међународне заједнице, укључујући ЕУ, не признаје исход гласања.

Корзика чека исход референдума у Шкотској

Уколико би Шкотска 18. септембра на референдуму стекла независност од Велике Британије, то би био веома позитиван знак за Корзику, које тежи отцјепљењу од Француске, рекао је лидер политичке странке „Корзика либера“ Гај Таламони.
„Пажљиво пратимо ситуацију у Шкотској, али и у Каталонији, гдје се сличан референдум одржава 9. новембра. У сталном смо контакту са њиховим представницима и учествујемо бројним међународним кампањама за подршку независности ових региона“, нагласио је Таламони.

Он је нагласио да званичници са Корзике често посјећују Шкотску и Каталонију да би разговарали о плановима за независност и размијењивали искуства о том питању.

„Успјех наших међународних партнера имаће позитиван ефекат и на ситуацију на Корзици. Шкотска и Каталонија су у у протеклих неколико година добиле нове статусе и сада могу да доносе одлуке о својој независности. Тренутно радимо на томе да добијемо посебан статус за наш регион, тако да и ми у предстојећим годинама можемо да одржимо дискусије о независности“, наводи Таламони.

Статус Крима и Корзике везују за референдум у Шкотској

Статус Крима и Корзике везују за референдум у Шкотској

Корзика је велико острво у Средоземном мору и, иако је ближе Италији, у саставу је Француске од освајања 1769. године.

Неколико политичких партија залаже се за стицање одређеног степена аутономије, или и чак независности од Француске. Устав Корзике написан је на италијанском, али становници говоре корзиканским језиком.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *