Вијести, Свијет

Становници Русије могу да издрже оно што друге нације не би могле

Снага Русије се састоји у томе што њени становници могу да издрже оно што би сломило друге нације, пише амерички политиколог, шеф обавештајно-аналитичке организације „Стретфор“ Џорџ Фридман на страницама Forbes.

По његовом мишљењу, пооштравање санкција Запада према Москви није довело до очекиваног „помака свести“: подршка коју ужива Владимир Путин је још увек изузетно висока. Тешкоће никад нису сметале Русима „да побеђују у ратовима и да живе достојном животом“, истиче Фридман.

По речима политиколога, разговори с обичним становницима Русије су му доказали да економски проблеми нису оно што пре свега заокупља умове житеља земље. Коментаришући речи становника Русије о њиховом односу према економским санкцијама Фридман истиче да „Американци и Европљани очигледно живе у заблуди у погледу тога какав је ефекат санкција према Русији“.

Руси верују да санкције неће натерате Москву да „капитулира“ независно од њихове јачине и спремни су да подрже своју владу ако осећају да неко прети њиховој земљи, каже у закључку амерички политиколог.

А аналитичар The National Interest Николас Гвоздев сматра да су, без обзира на нагли пад рубље, крајње ниске цене нафте и западне санкције, разговори о томе да се Русија налази на ивици краха, крајње преурањене.

Проблеми с којима се суочава руска економија су крајње озбиљни и врше огроман притисак на власт у земљи, али руски председник Владимир Путин рачуна на то да ће криза у држави бити краткорочна и да ће успети да превлада тешкоће, без пристајања на уступке Западу. Без обзира на три фактора који имају погубан утицај на економску ситуацију у РФ, – обезвређивање рубље, катастрофални пад цена нафте и санкције Запада, – Русија се не може отписати, пошто има ресурсе за обнову, сматра стручњак.

Пре свега, треба имати на уму да се многе ставке из руског извоза, између осталог, енергенти, опрема за АЦ и наоружање плаћају у доларима и еврима. Чак и ако се има у виду пад светских цена енергената, обезвређивање рубље у овом случају значи да расходи ових компанија – плате, куповина домаће робе и услуга итд. – надокнађују пад цена, пошто западне берзе сад купују више руске валуте, пише Николас Гвоздев.

Осим тога, ако рубља настави да пада може се очекивати да ће Русија стварати још веће резерве злата, дијаманата и платине и да ће користити ове резерве ради одржавања, па чак и повећања валутних резерви. Још један адут у рукама Москве представљају енергенти. Европљани неће успети да приморају РФ да изједначи унутрашње и извозне цене енергената посебно сад кад је пројекат „Јужни ток“ затворен, истиче аналитичар.

© Фото: АП/Alexander Zemlianichenko

© Фото: АП/Alexander Zemlianichenko

Напокон, многи из Путиновог окружења, између осталог вице-премијер Дмитриј Рогозин, сматрају да ће криза бити на корист земљи. Пошто неке увозне ставке сад постају крајње скупе власти рачунају да ће убити две муве једним ударцем: стимулисаће обнављање индустрије у земљи, а такође ће изазвати губитке у европској економији која зависи од пораста потражње у Русији, сматра аутор.

Такође, по мишљењу Гвоздева, постоје два фактора која битно могу утицати на ситуацију. Као прво, то су цене енергената 2015. године, које могу значајно порасти због непредвиђених околности. Као друго, реакција азијских партнера Русије, између осталог, Кине, који могу да јој понуде неке повољне услове.

Извор: Глас Русије (22 децембар 2014, 17:03)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *