Вијести, Свијет

ШТАЈНМАЈЕР: Тражење нових санкција против Русије плод је опасног несхватања ситуације

ШЕФ НЕМАЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ТВРДИ ДА СУ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ МОСКВЕ УВЕДЕНЕ САМО РАДИ „ПОДРШКЕ СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ”

  • На конференцији коју је организовао лист Süddeutsche Zeitung Франк-Валтер Штајнмајер упозорио: „Изолована и економски ослабљена Русија не би доприносила безбедности у Европи, нити стабилности у Украјини. Напротив, и то би постало претња“

         МИНИСТАР спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер упозорио је на опасности којима могу резултирати покушаји да се Русија изолује, а њена економија ослаби.

         На конференцији коју је организовао лист Süddeutsche Zeitung, шеф немачке дипломатије је указао:

         „Изолована и економски ослабљена Русија не би доприносила безбедности у Европи, нити стабилности у Украјини. Напротив, и то би постало претња“.

         Штајнмајер је – поводом директног питања „жели ли Запад да изврши негативан утицај на економију Русије?“ – кратко и одлучно рекао: „Мој одговор је – не! То није био мотив увођења санкција, није ни сада, а неће бити ни убудуће“.

         Санкције против Русије су – према његовим речима – уведене ради „подршке светском поретку“.

         „Да санкције нису биле уведене, цена коју би морао да плати Запад – већ сада би била већа. Онај ко крши правила заједничког постојања у Европи – нагласио је Штајнмајер – тај доводи у питање основе безбедности и благостања“.

         Немачки министар је позиве на увођење нових санкција против Русије назвао „опасним несхватањем ситуације створене у светлу конфликта у Украјини“.

Франк-Валтер Штајнмајер

Франк-Валтер Штајнмајер

„На састанку министара спољних послова ЕУ – открио је Штајнмајер – неко ми је рекао: санкције добро функционишу, штета нанета Русији већ се види, сада треба да јој уведемо нове санкције јер је само тако можемо сломити. Мислим да је то несхватање ситуације, чак веома опасно несхватање“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *