Вијести, Свијет

Шредер признао: 1999. смо кршили међународно право

Шредер признао: 1999. смо кршили међународно право јер смо бомбардовали једну суверену државу

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да оно што се дешава на Криму јесте кршење међународног права и признао да је и напад НАТО на Србију 1999. године био, такође, кршење међународног права.

„Оно што се догађа на Криму је кршење међународног права“, рекао је Шредер у Хамбургу на једном скупу недељника „Цајт“, не желећи притом да критикује руског председника Владимира Путина.

Шредер је, међутим, рекао да је он као немачки канцелар у југословенском конфликту кршио међународно право.

„Тамо смо ми послали наше авионе…на Србију и заједно са НАТО снагама бомбардовали једну суверену државу, а да при том није постојала одлука Савета безбедноснти УН…“, рекао је Шредер и нагласио да је он зато опрезан са „подизањем кажипрста“ и да се у оба случаја формално ради о повреди Повеље УН.

Шредер је показао скепсу, када су у питању мотиви бившег шефа украјинске владе Јулије Тимошенко и, указујући да се не зна какве материјалне интересе она има, упозорио на постоји опасност да новчана помоћ, за коју се он залаже, оде погрешним каналима.

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер

У украјинској кризи Шредер је поново критиковао Европску унију и рекао да вођство Европске комисије није схватило да је Украјина једна културолошки подељена земља.

Питам се да ли је било исправно једну културолошки подељену земљу, као што је Украјина, ставити пред алтернативу – споразум о асоцијацији са ЕУ или царинска унија са Русијом, рекао је Шредер.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *