Вијести, Свијет

ШОЈГУ: Сва одговорност за катастрофу малезијског Боинга лежи на Украјини

МАЛЕЗИЈСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ХИШАМУДИН ХУСЕЈН ЗАТРАЖИО ОД РУСИЈЕ ПОМОЋ И САВЕТЕ ЗА ДАЉУ ИСТРАГУ

  • Руски министар одбране подсетио малезијског колегу да је Москва учинила јавним податке „објективне контроле“ који показују да је малезијски авион био у зони дејства украјинског ракетног система „Бук“ и да је поред Боинга био примећен и украјински јуришни авион Су-25

        СВА одговорност за катастрофу малезијског Боинга лежи на Украјини. Да Кијев није одлучио да своје унутрашње проблеме решава помоћу армије – трагедије не би било – оценио је Сергеј Шојгу на почетку разговора са мелезијским колегом Хишамудином Хусејном који је допутовао у Москву „ради координације даље истраге“.

         „Катастрофа се догодила у ваздушном простору Украјине и зато она сноси сву, пуну одговорност за оно што се догодило. Трагедија се не би догодила да Украјина своје унутрашње проблеме покушава да реши без примене авијације – хеликоптерске, јуришне и ловачке“ – нагласио је руски министар одбране.

        Шојгу је указао да је Москва Украјини поводом пада малезијског Боинга поставила десет „једноставних питања“ на која звнични Кијев ни до данас није одговорио. А одговори на та питања би „осветлили околности под којима је дошло до катастрофе“.

        Он је малезијског колегу подсетио да је Русија учинила јавним податке „објективне контроле“ који показују да је малезијски авион био у зони дејства украјинског ракетног система „Бук“ и да је поред Боинга био примећен и украјински јуришни авион Су-25.

Сергеј Шојгу

Сергеј Шојгу

Хусејн се прво захвалио Русији и њеном МО на досадашњој помоћи у расветљавању трагедије и замолио „помоћ и савет шта даље да се чини“.

„Посебно желим да укажем на одговорност коју је Русија показала у вези са трагедијом нашег авиона. Ми веома ценимо помоћ Русије у ово тешко време за моју земљу. Овде сам да успоставимо тесну сарадњу, а молим и за савете поводом даљих корака. Ми желимо да поводом ове трагедије тријумфује правда. Нама је крајње важно да се утврди истина“ – нагласио је министар одбране Малезије.

Даљи разговор је, наравно, протекао иза затворених врата.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *