Вијести, Свијет

Шојгу: САД са својим партнерима уништавале светски поредак од Југославије до Ирака и Либије

РУСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ОДГОВОРИО НА ОПТУЖБУ ЕШТОНА КАРТЕРА ДА РУСИЈА ЖЕЛИ ДА ПОТКОПА СВЕТСКИ ПОРЕДАК

         СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су заједно са својим западним партнерима редовно уништавале темеље светског поретка, почевши од Босне и Косова до Ирака и Либије, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу, одговарајући на оптужбе шефа Пентагона Ештона Картера да Русија поткопава основе светског поретка.

         „Русија је од времена операције САД-НАТО за разбијање Југославије сваки пут упозоравала до чега ће на крају довести овакве акције“, наводи Шојгу, преноси Спутњик.

         Он је нагласио да сваки пут, „стајући на исте грабуље – у Ираку, Авганистану, Либији и другим земљама – америчке колеге никад не извлаче било какве закључке“.

         По мишљењу шефа Министарства одбране, време је да САД мењају стратегију како се не би „оправдавале за своје процене, сваљујући све на Русију, Кину и друге земље које имају независан поглед на свари“.

         Шојгу је додао да „не треба мешати светски поредак са Американцима“, јер је заштита светског поретка природна обавеза читаве међународне заједнице, а не само Пентагона. Русија се увек залагала за очување праведног и вишеполарног света у интересу свих држава.

         „Што пре наше америчке колеге схвате то и почну да се мењају, пре ће се решити накупљене несугласице. Притом, није реч само о Сирији“, закључио је шеф руског Министарства одбране.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу

Картер у говору на Оксфордском универзитету изјавио да Русија жели да поткопа основе светског поретка. Он је додао да САД не траже непријатеља у Русији, али да ће штитити „савезнике, основе светског поретка и позитивну будућност коју нам он обезбеђује“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *