Вијести, Свијет

Шојгу предочио Хејгелу да Русија нема у Украјини никакве диверзантске групе

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР МИНИСТАРА ОДБРАНЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ И САД

  • Сергеј Шојгу указао на проблеме повезане са активностима америчких оружаних снага у близини граница Русије и на општу активизацију НАТО у источној Европи, нагласивши да је без преседана
  • Руски министар изнео да је кијевски режим на југоистоку земље нагомилао око 80 тенкова, више од 130 других борбених оклопних возила и најмање 60 артиљеријских оруђа и минобацача и да та армада броји 15.000 људи, а све то против свог мирног становништва
  • Хејгел нагласио да деловање НАТО  нема ни провоцирајући ни експанзионистички карактер јер усмерено једино на демонстрацију блоковског јединства и повећавање одбрамбених могућности савезника
  • Портпарол Пентагона, контраадмирал Џон Кирби, објавио да је Шојгу обећао Хејгелу да руска армија неће прелазити украјинску границу

МИНИСТРИ одбране Русије и САД – Сергеј Шојгу и Чак Хејгел – темељно су у телефонском разговору размотрили ситуацију у Украјини. При том су – саопштило је Министарство одбране РФ – изразили забринутост због напете ситуације у региону.

У Москви је објављено да је Шојгу указао на проблеме повезане са активностима америчких Оружаних снага у близини граница Русије и на општу активизацију НАТО у источној Европи, нагласивши да је без преседана.

Руски министар је америчком колеги рекао и да такву „активизацију” прате антируска хистерија у западним медијима и провокативне изјаве попут речи Џона Керија да је неопходно „обуздавање Русије”.

Хејгел је дејства Вашингтона и Брисела објаснио „крајњом забринутошћу због ситуације у Украјини”. Нагласио је да деловање НАТО  нема ни провоцирајући ни експанзионистички карактер јер усмерено једино на демонстрацију блоковског јединства и повећавање одбрамбених могућности савезника.

Хејгел је указао руском колеги на „масовно гомилање” руских јединица на граници са Украјином и на руске „дестабилизујуће војне вежбе”. Шојгу га је одмах позвао на „максимално снижавање запаљивости реторике”.

Руско МО је овоме додаоло: „Шојгу је одлучно одбацио неосноване тврдње да су на украјинској територији присутне руске диверзантско.извиђачке групе које тобоже дестабилизују ситуацију у југоисточним регионима Украјине. Министар је истовремено  указао да је кијевски режим у том делу земље нагомилао око 80 тенкова, више од 130 других борбених оклопних возила и најмање 60 артиљеријских оруђа и минобацача. Та армада броји 15.000 људи, а све то против свог мирног становништва”.

 

Шојгу је овоме додао: да је Русију само перспектива примене силе против мирних грађана принудила да објави почетак широких војних маневара на својој територији, а да је све те јединице вратила у касарне чим су украјинске власти саопштиле да неће користити војску против мирног и ненаоружаног становништва.

Руски министар је америчком колеги прокоментарисао и познати „инцидент” када су (12. априла) два руска авиона Су-24 надлетала амерички ракетни разарач „Доналд Кук” у Црном мору, а такође – „пратњу” коју је руски Су-27 над охотским морем „обезбедио” америчком авиону RC-135.

Шојгу и Хејгел су се договорили да задуже прве фигуре националних генералштабова да размотре додатне мере које би смањиле „нервозу поводом дејстава две стране убудуће.

После руског МО, разговор је интерпретирао и Пентагон. Његов портпарол, контраадмирал Џон Кирби, објавио је да је Шојгу обећао Хејгелу да руска армија неће прелазити украјинску границу.

Министар одбране, Русије, Сергеј Шојгу

Министар одбране, Русије, Сергеј Шојгу

Према Кирбијевим речима, Хејгел је поново упозорио Русију да ће је наставак агресије према Украјини „још више изоловати” и повећати дипломатски и економски притисак на Москву.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *