Вијести, Свијет

Сноуден: Масовни надзор претња за слободу

Snouden

Едвард Сноуден упозорио на видео снимку на опасност коју шпијунирање представља за демократију. Овакви програми не чине нас безбеднијима, штете нашој економији и нашој земљи, поручио бивши службеник америчке НСА.

Бивши службеник америчке Агенције за националну безбедност Едвард Сноуден упозорио је данас, у првом видео снимку од када му је Русија пружила азил, на опасност коју шпијунирање представља за демократију.

„Ако не можемо да разумемо политику и програме своје владе, не можемо ни да одобравамо њене промене“, рекао је Сноуден у једном од кратких видео клипова постављеном ноћас на сајту „Викиликса“.

Едвард Сноуден је снимио овај видео у среду, када се састао са четворицом пензионисаних агената америчке обавештајне службе и групом активиста, који се залажу за промовисање етичких вредности у тој професији.

Сноуден је поновио да је надзор који обавља Агенција за националну безбедност веома опасан и додао да је неселективно прислушкивање далеко више заступљено од легитимних програма.

„То је врста масовног надзора који целу популацију ставља у домет свевидећег ока, чак и када то није потребно“, рекао је Сноуден.

„Људи широм света схватају да нас овакви програми не чине безбеднијима, да штете нашој економији и нашој земљи, да нам ограничавају слободу говора и слободу да мислимо, живимо, будемо креативни и имамо везе какве желимо“, нагласио је Сноуден.

На вечери са Сноуденом, бивши аналитичар Централне обавештајне агенције (ЦИА) Реј Мекгаверн уручио је Сноудену симболичну награду – свећњак, пренео је Франс прес.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *