Вијести, Свијет

Снаге ЛНР пробиле фронт код Бахмутке, 24-0ј украјинској бригади прети опкољавање

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИ ЛЕКАР ОТКРИО ДА ЈЕ У КИЈЕВ ОТПРЕМИО ТЕЛА 38 ПОГИНУЛИХ КОД АЕРОДРОМА

  • Председник ДНР Александар Захарченко прво звао Порошенка да дође на ослобођени аеродром, данас га позвао у ослобођено насеље Пески. Обећао му да ће га позивати из сваког новог ослобођеног града и да ће то бити све ближе и ближе Кијеву. Па му поручио: „Обећавам ти да ћемо се нас двојица срести!”

         СВИ рефлектори су окренути према доњецком аеродрому, Авдејевки, Горловки и Мариупољу, а данас се ништа мање важна битка одиграла у Луганској Републици.

         Сами Украјинци су признали да су снаге ЛНР – после артиљеријске припреме која је трајала шест сати! – прво ликвидирали стратешки важни украјински утврђени положај број 31 и у истом налету почели да угрожавају суседни под бројем 29.

         Убрзо потом су „заплакали” да су тенкови ЛНР ушли у изузетно важну Бахмутку и суседно насеље Желобок. Признали су да су чете њихове 24-те бригаде са губицима морале да напусте положаје у Бахмутки и око ње.

          Украјински новинар Сергеј Иванов кључне моменте је описао овако: „Након што су уништили тачку „31” – кренули су њихови тенкови. Један смо успели да запалимо, али било је много тенкова и пешадије. Чак не можемо да схватимо колико је тенкова учествовало у нападу. Циљ непријатељског напада је опкољавање насеља Кримскоје где је база 24-бригаде. Наумили су да је одсеку од наших осталих снага”.

         Један украјински војни лекар је открио да је из зоне доњецког аеродрома у Кијев отпремио тела 38 погинулих.

         Вечерас је, иначе, председник Доњецке Републике, Александар Захарченко сумирао резултате борби вођених 19. и 20. јануара.

         „Украјинци су код аеродрома за само 20. јануара изгубили целу тенковску чету. За оба дана су имали око 200 погинулих и изгубили су око 30 тенкова и других борбених возила. Преживели су они који су имали среће да буду заробљени”.

Председник Доњецке Републике, Александар Захарченко

Председник Доњецке Републике, Александар Захарченко

Захарченко се током прес-конференције директно обратио председнику Украјине Петру Порошенку:

„Уважени председниче Украјине, позвао сам те… позвао сам вас да дођете на доњецки аеродром. Ниси дошао. Сада смо преузели контролу над насељем Пески. Чим одем у Пески, позваћу те да дођеш. То је мања километража до Кијева него из аеродрома. Позиваћу се да дођеш и када умарширамо у неко ново место. Сваки пут ће то бити ближе твојој резиденцији. Не знам колико ће то потрајати, али ћемо се нас двојица срести. То ти обећавам”.

Захарчнко је указао да су од украјинских граната у Доњецку 20. јануара погинула 4 цивила, а да је 12 рањено.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *