Вијести, Свијет

Снага долара постаје прошлост

Прво Москва и Пекинг. Сада Пекинг и Токио. Кина и Земља излазећег сунда договориле су се да не обраћају пажњу на амерички долара када се ради о међусобним обрачунима. Још мало и круг ће се затворити. И некадашња сила америчке валуте која се распростирала на читав свет постаће ствар прошлости, истичу експерти.

У сваком случају тенденција је очигледна. Кина је видела у доминацији долара у међународним трансакцијама ствар прошлости. Зашто друга економија света треба да храни америчког конкурента? Пекинг планира да оде даље — да збаци хегемона светске економије. Тако сматра стручњак за истраживања мира и безбедности Хемпширског колеџа Мајкл Клер.

Снага долара постаје прошлост / Фото: SXC.hu

Снага долара постаје прошлост / Фото: SXC.hu

Замену јапанских јена за кинеске јуане и обратно земље планирају да врше на валутним тржиштима Токија и Шангаја. Раније се то чинило узимајући у обзир курс долара. Сада ће све бити директно. Како сматрају економисти, то ће ослободити Кину од губитака због колебања долара, са којим мора да се суочава сваки пут. Треба истаћи да је Кина одавно почела да се припрема за прелазак на обрачунавања са својим партнерима заобилазећи долар. Не тако давно Москва и Пекинг су изјавили да више не желе присуство америчке валуте у трговинским пословима између две земље. О томе су се за време посете руског председника Владимира Путина кини договорили руска банка ВТБ и кинеска ЦентроБанка. Сада уместо долара Русија и Кина ће користити рубљу и јуан. Исти такав договор постоји између блиских суседа Токија и Пекинга. А Кина, како истичу аналитичари, никада се неће упустити у унапред губитнички посао. И промишља своја дејства сто корака унапред. Тако да су Кинези већ за себе решили на какву валуту не треба рачунати у будуће… На долар!

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *